Προκαταρκτική έρευνα σε εξέλιξη στη Ρόδο για εικονικές συνταγογραφήσεις ακόμα και σε πεθαμένους!
Ενας ιατρός του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου, ένας ιατρικός επισκέπτης και πέντε φαρμακοποιοί, ελέγχονται ως υπαίτιοι του αδικήματος της απάτης κατ’ εξακολούθηση, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των εικονικών ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων του ΕΟΠΥΥ.
5 κατηγορούμενοι κλήθηκαν χθες ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου, για να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις αλλά ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία.
Σημειώνεται ότι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, υποβλήθηκαν μηνύσεις σε βάρος του ιατρικού επισκέπτη από τον ιατρό και από φαρμακοποιό, ενώ έχουν διενεργηθεί πειθαρχικές έρευνες από τα αρμόδια όργανα του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και διοικητικές έρευνες από τον ΕΟΠΥΥ.
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΠΥ είχε διαπιστώσει εικονικές συνταγογραφήσεις ακόμα και σε νεκρούς και διπλές και τριπλές εκτελέσεις των ίδιων συνταγών εις βάρος του ταμείου και κατ’ επέκταση των ασφαλισμένων.
Ο ιατρός φέρεται να είχε συνταγογραφήσει φάρμακα σε ασφαλισμένους του ταμείου χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι, να είχε συνταγογραφήσει φάρμακα σε πεθαμένους, να είχε συνταγογραφήσει σε ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα συνταγογράφησης διότι δεν ήταν ενήμεροι και να έχει συνταγογραφήσει φάρμακα σε συμβεβλημένους στο ταμείο, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι έπασχαν από συγκεκριμένες ασθένειες.
Ο ιατρικός επισκέπτης έχει ομοίως απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές.
Θυμίζουμε ότι το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου έχει επιβάλει ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ σε έναν 31χρονο Βούλγαρο και ποινή φυλάκισης 4 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, στον 50χρονο ιατρικό επισκέπτη, που ενεπλάκησαν σε υπόθεση διακίνησης και εκτέλεσης ιατρικών συνταγών για τη χορήγηση ναρκωτικών σκευασμάτων.
Το Δικαστήριο έκρινε αθώους στην ίδια υπόθεση τρείς φαρμακοποιούς και έναν άλλο ιατρό.
Ο ιατρικός επισκέπτης, που κρίθηκε ένοχος με ελαφρυντικό, φέρεται να πλαστογράφησε τουλάχιστον 337 ιατρικές συνταγές τα έτη 2012, 2013 και 2014 και να τις εκτέλεσε σε τρία φαρμακεία του νησιού.
Ο 31χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, φέρεται κατόπιν προτροπής του ιατρικού επισκέπτη, να εμφανίστηκε ως αγοραστής ναρκωτικών δισκίων σε φαρμακεία, χρησιμοποιώντας πλαστές συνταγές και δελτία ταυτότητας τρίτων ατόμων, που φέρεται να του παρέδωσε ο πρώτος.
Οι τρεις φαρμακοποιοί, είχαν εκτελέσει τις συνταγές αυτές και επεσήμαναν ότι τους επιδείχθηκαν όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία, την πλαστότητα των οποίων δεν είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν ή να υποψιαστούν.
Ο ελεγχόμενος ιατρός του ΙΚΑ, είχε απασχολήσει τις δικαστικές αρχές και σε δύο κακουργηματικές υποθέσεις, που αφορούσαν συνταγογραφήσεις ναρκωτικών σκευασμάτων, είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και στην πορεία αθώος από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί.
Στην προκείμενη υπόθεση ο υπόλογος ιατρός προσέφυγε ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου κατά του ιατρικού επισκέπτη, καταγγέλλοντάς τον για απάτη.
Ο ιατρός υποστηρίζει συνοπτικώς, ότι ο ιατρικός επισκέπτης του ζήτησε να συνταγογραφήσει φάρμακα για (δήθεν) συγγενικά του πρόσωπα που έπασχαν από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψη κλπ., τα οποία αδυνατούσαν να επισκεφθούν το ΙΚΑ.
Ο ιατρός υποστηρίζει παραπέρα ότι διαπνεόμενος από καλή πίστη και πειθόμενος στις ψευδείς διαβεβαιώσεις του εγκαλουμένου ότι δήθεν εξυπηρετούσε αναξιοπαθούντα συγγενικά του πρόσωπα εξέδωσε για τα ανύπαρκτα (όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε) αυτά πρόσωπα 298 συνταγές.
Στις αρχές Απριλίου 2013 η Αρμόδια Υπηρεσία Ελέγχου των Δαπανών του ΕΟΠΥΥ τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις κάτω από ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις εξέδωσε τις 298 συνταγές διότι τα αναφερόμενα στις συνταγές αυτές πρόσωπα των ασθενών δήλωσαν ότι ουδέποτε χρειάσθηκαν ή παρέλαβαν τα συνταγογραφηθέντα γι’ αυτούς φάρμακα και ότι ποτέ δεν τον επισκέφθηκαν.
Ο ιατρός υποστηρίζει ότι ο ιατρικός επισκέπτης εκτέλεσε σε 11 φαρμακεία της Ρόδου τις παραπάνω 298 συνταγές προκαλώντας ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 32.639,64 ευρώ.
Στη συνέχεια η Γενική Επιθεωρήτρια της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. εξέδωσε την υπ’αριθμ. 75/10-7-2013 απόφασή της με την οποία επιβλήθηκαν σε βάρος του ιατρού διοικητικές ποινές και ειδικότερα:
• Διακόπηκε οριστικά η συνεργασία του με το ΙΚΑ, το οποίο υπηρέτησε επί 16 συναπτά έτη
• Καταλογίσθηκε σε βάρος του το συνολικό ποσό των 63.959,46 ευρώ για αποζημίωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθώς και πρόστιμο στο ανώτατο ύψος των 15.000 ευρώ.
Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν με τη σειρά τους εξαπατηθέντες και ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν τις συνταγές για εξυπηρέτηση.
Leave a Comment