Από τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκίνησε μια περιπέτεια που δεν είναι εύκολο να περιγραφεί. Ο άνθρωπος, είναι βαριά άρρωστος και ο γιατρός του, έχοντας εξαντλήσει όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες, κρίνει ότι ένα μηχάνημα είναι απαραίτητο και πολύ αποτελεσματικό για την θεραπεία του.
Οι οικείοι μη έχοντας άλλη λύση, συνομιλούν με την εταιρεία που το εισάγει και τελικά το παραγγέλνουν προκαταβάλλοντας (στην εταιρεία εννοείται) την αξία του μηχανήματος. Παρά τα όσα έγγραφα που συνόδεψαν την παραγγελία από όπου φαινόταν και αποδεικνυόταν ότι είναι επείγουσα η κατάσταση και παρά τα όσα έκανε η εισαγωγική εταιρεία με την τράπεζα που συναλλασσόταν, η τράπεζα έκανε 2,5 εβδομάδες να στείλει τα χρήματα, στο εξωτερικό. Και μην φανταστείτε κανένα τεράστιο ποσό. Το ποσό ήταν 1400 Ευρώ, πολύ πιο κάτω δηλαδή από αυτό που διατυμπανίζουν οι τράπεζες για αποστολή εμβάσματος αυθημερόν.
Λόγω της δυσφήμισης της Ελλάδος στο εξωτερικό, η κατασκευάστρια εταιρεία ήθελε να δει πρώτα τα χρήματα στο λογαριασμό της και μετά να ξεκινήσει την διαδικασία εξαγωγής. Έτσι αφού η τράπεζα έστειλε το έμβασμα ημέρα Παρασκευή 16-10, η εταιρεία είδε τα χρήματα την Τετάρτη 21-10. Άρα χάθηκε άλλη μια πολύτιμη εβδομάδα. Και μέχρι να συσκευαστεί και να σταλεί το μηχάνημα πέρασε άλλη μια εβδομάδα. Έτσι τελικά το μηχάνημα ήρθε στην Ελλάδα σε ένα μήνα και μερικές ημέρες ενώ, πριν τα capital controlς, η διαδικασία διαρκούσε το πολύ μια εβδομάδα.
Τελικά το μηχάνημα ήρθε αλλά ο ασθενής είχε φύγει. Δεν πρόλαβε!!!
Καταλάβατε όλοι εσείς οι κύριοι ακόμα και οι βουλευτές που λέγατε εντελώς πρόχειρα και ανέξοδα ότι δεν συνέβη και τίποτα ιδιαίτερο με την επιβολή των capital controls;
Πεθαίνει κόσμος γιατί λείπουν υλικά και γιατί οι διαδικασίες κάνουν τα πράγματα δύσκολα έως αδύνατα.
Και θα μου πείτε “πες πως δεν υπήρχε το μηχάνημα, ή το φάρμακο, ή το επίθεμα, ή το όποιο απαραίτητο υλικό οπότε τότε οι γιατροί τι θα έκαναν“;
Όμως, αν θέλουμε να λέμε ότι ανήκουμε στις πολιτισμένες χώρες, θα πρέπει να έχουμε όλα τα καλά, που έχουν και οι υπόλοιποι πολίτες των άλλων πολιτισμένων κρατών.
Εκτός, αν θέλουμε να μοιάσουμε σε χώρες που πραγματικά είναι υποβαθμισμένες όπως στην Αφρική ή την Ασία
Και να το ακούν όλοι εκείνοι, που με εντελώς επιπόλαιο τρόπο υιοθετούσαν την επιλογή δραχμής που έλεγαν ότι για μερικούς μήνες θα υπάρχει πρόβλημα αλλά μετά όλα θα ήταν πολύ καλύτερα απ ότι σήμερα. Τι όμως θα συνέβαινε αυτούς τους μήνες (κάποιοι έλεγαν και χρόνια) και πόσοι ασθενείς συμπολίτες μας αντιμετωπίζοντας πρόβλημα δεν θα τα κατάφερναν;
Τέλος, έγιναν τα πράγματα όπως έγιναν με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, δεν θα μπορούσε η Τράπεζα της Ελλάδος ή το αρμόδιο Υπουργείο να ενημερώσει τους υπαλλήλους των τραπεζών να ενεργούν τάχιστα και όχι τυπολατρικά, όταν πρόκειται για τέτοιες επείγουσες εισαγωγές που αφορούν ασθενείς, με συγκεκριμένα χαρτιά και προκαθορισμένο εξοδολόγιο; Και αυτά, για να αποφύγουμε το πιθανό, να βάλει η τράπεζα αυξημένα εξόδα, από τα κανονικά, επειδή θα πρέπει να λειτουργήσει γρηγορότερα.
Leave a Comment