Περίπου το 1/3 των ενηλίκων έχουν οστικές ανωμαλίες που μπορεί μεν να ξεκινούν με κληρονομική προδιάθεση -συγκεκριμένα το κότσι το κληρονομούμε συνήθως από τη μητέρα μας-, ωστόσο ο τρόπος ζωής, οι καθημερινές συνήθειες και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις τους ανοίγουν το δρόμο για να αναπτυχθούν κάνοντας δύσκολη τη ζωή μας.
Αυτό που ονομάζουμε κότσι είναι η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Όταν συμβαίνει αυτό, το μεγάλο δάχτυλο “στρίβει” προς τα υπόλοιπα και το πρώτο μετατάρσιο μετατοπίζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, όπως αποκαλείται επιστημονικά, είναι η συχνότερη παραμόρφωση των ποδιών και εκτός από την αντιαισθητική πολλές φορές εικόνα, προκαλεί πόνο και δυσλειτουργία στα πέλματα.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ποδιάτρων, άνθρωποι με πλατυποδία, χαμηλή καμάρα, αρθρίτιδα, ή φλεγμονώδη νόσο των αρθρώσεων είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη του προβλήματος αυτού. Επίσης, η ορθοστασία, τα ψηλά τακούνια ή τα πολύ στενά παπούτσια μπορεί επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις συγκεκριμένες οστικές ανωμαλίες.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Εάν το κότσι δεν εμποδίζει την καθημερινότητά σας, η καλύτερη επιλογή παπουτσιών θα σας βοηθήσει: Επιλέξτε παπούτσια πιο φαρδιά μπροστά που να μην σας πιέζουν.
Στις γυναίκες, το τακούνι με ύψος γύρω στα 3-4 εκατοστά θεωρείται ιδανικό και μάλιστα από ορθοπεδικής άποψης είναι προτιμότερο από τα εντελώς ίσια παπούτσια.
Ο ορθοπεδικός ή ο ποδίατρος μπορεί να σας συστήσει ειδικούς νάρθηκες για τα δάχτυλα που βοηθούν να μη χειροτερέψει το πρόβλημα.
Εάν το κότσι κάνει το πέλμα σας δυσλειτουργικό, τότε πιθανότατα χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, η οποία όμως σήμερα θεωρείται επέμβαση ρουτίνας.
Πηγή: capital.gr