Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν είναι καρκίνος, ούτε οδηγεί σε καρκίνο, παρόλο που κάποιος μπορεί να έχει ταυτόχρονα και τα δυο. Μία αύξηση του μεγέθους του προστάτη και αλλαγή στη ροή της ούρησης λοιπόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του προστάτη. Γι αυτό κάθε άνδρας μετά την ηλικία των 50 ετών πρέπει να επισκέπτεται τον ουρολόγο του μια φορά το χρόνο για πρόληψη καρκίνου κάνοντας ένα PSA αλλά και για συμβουλές και πιθανή βοήθεια για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται πιο συχνά είναι:
- Συχνουρία, δηλαδή η ανάγκη να ουρείτε αρκετά συχνά
- Αδύναμη ροή ούρων
- Νυχτερινή έγερση για ούρηση (νυχτουρία), δηλαδή να ξυπνάτε αρκετές φορές τη νύχτα για να ουρήσετε.
- Δυσκολία στην πρωινή έναρξη της ούρησης
- Επίσχεση (ο ασθενής δεν μπορεί να ουρήσει)
Σύμφωνα με την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, η ανταπόκριση στου κοινού στη φετινή καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη ήταν πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα, 8.500 άνδρες πραγματοποίησαν δωρεάν εξέταση PSA στο πλαίσιο της εβδομάδας δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου PSA, την οποία η εταιρεία έχει εντάξει στις δράσεις του διεθνούς μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο που προσβάλλει 1 στους 7 άνδρες παγκοσμίως.
Ειδικότερα, το διάστημα 21-25 Σεπτεμβρίου 2015, 8.500 άνδρες, ηλικίας 40-70 ετών υποβλήθηκαν δωρεάν στην εξέταση μέτρησης PSA. Παράλληλα, σημαντική ήταν η συμβολή των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας που πραγματοποίησαν δωρεάν κλινικές εξετάσεις στο πλαίσιο της καμπάνιας.
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ουρολογικής Εταιρείας, πέρα από τη διάδοση του μηνύματος για τη μεγάλη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, δημιουργείται μία ακόμα μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της πρώτης πανελλαδικής πολυκεντρικής μελέτης για τον καρκίνο του προστάτη, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και του δικτύου Iatrica και τα συμπεράσματά της αναμένεται ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη χάραξη της πολιτικής υγείας, με σκοπό την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της νόσου.
Leave a Comment