Categories: Άσκηση

Πιαστήκατε από τη γυμναστική;

Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι μυϊκές ίνες πιέζονται, “τραβιούνται”, και οι πιο αδύναμες απ’ αυτές τραυματίζονται καθώς δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο φορτίο της άσκησης. Ο οργανισμός αποκαθιστά με φυσικό τρόπο τις ίνες αυτές και τις αναδημιουργεί πιο ισχυρές – η διαδικασία αυτή ξεκινά 24 με 48 ώρες μετά την άσκηση και κατά τη διάρκειά της, δηλαδή για περίπου 2-4 μέρες, εμείς νιώθουμε “πιασμένοι”.

Την επόμενη φορά που ο μυς θα έχει το ίδιο φορτίο την ώρα της άσκησης θα τα καταφέρει καλύτερα αφού θα έχει δυναμώσει και μετά από κάποιο διάστημα θα χρειαστεί να αυξήσουμε την ένταση (βάρος, επαναλήψεις, άσκηση του μυ με διαφορετικό τρόπο) για να συνεχίσει να είναι αποτελεσματική η άσκηση. Θα πιαστούμε επίσης αν αλλάξουμε το πρόγραμμά μας αφού θα δουλέψουν μύες και μυϊκές ομάδες που μπορεί να μην έχουν συνηθίσει την άσκηση ή οι διαφορετικές ασκήσεις θα έχουν άλλες “απαιτήσεις” απ’ τους μύες μας.

Μήπως “πιάνεστε” επειδή κάνετε κάτι λάθος; 
Δεν πρέπει να συγχέουμε την ευαισθησία και τον ελαφρύ πόνο που νιώθουμε στους μύες μια δυο μέρες μετά την άσκηση, με το “κάψιμο” που αισθανόμαστε στην κορύφωση της άσκησης ή με έναν ξαφνικό πόνο ή τράβηγμα που μπορεί να αισθανθούμε κατά την προπόνηση. Στη δεύτερη περίπτωση μάλλον έχετε κάνει μια λάθος κίνηση ή δεν είχατε κάνει σωστή προθέρμανση και ο πόνος που νιώθετε ενδέχεται να είναι κάποια μικρή θλάση ή τράβηγμα και χρειάζεται προσοχή για να μην επιδεινωθεί.

Πώς μπορείτε να προλάβετε το πιάσιμο
Όταν ξεκινάτε ένα καινούργιο πρόγραμμα άσκησης ή γυμνάζεστε για πρώτη φορά είναι αναμενόμενο να πιαστείτε. Αλλά σε όλα υπάρχουν διακυμάνσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να μην πιαστείτε πολύ είναι να μπείτε σταδιακά σ’ ένα πρόγραμμα άσκησης και να αυξάνετε εξίσου σταδιακά την έντασή του. Έτσι θα δώσετε στον οργανισμό σας το χρόνο να συνηθίσει και το ελαφρύ πιάσιμο
που μάλλον θα έχετε δεν θα είναι ούτε τόσο επώδυνο ούτε θα σας εμποδίσει να συνεχίσετε το πρόγραμμά μας.

Για να περάσει πιο γρήγορα το πιάσιμο… 
* Αφήνετε μερικές μέρες κενό ανάμεσα στις επισκέψεις στο γυμναστήριο. Εξάλλου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να κρατάμε το σώμα σας σε φόρμα και ευεξία.
* Κάνετε ήπιες διατάσεις των μυών που πονάνε και μετά την τρίτη, τέταρτη μέρα ξεκινάτε με ήπια άσκηση.
* Αν ο πόνος είναι έντονος, ένα ήπιο αναλγητικό θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα με τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
* Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας θα παρατείνει τη διάρκεια και την ένταση του πιασίματος.

 

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies