Γνωρίζετε πιθανότατα το απόφθεγμα, “τρώγε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν βασίλισσα και δείπνο σαν ζητιάνος”. Πρόκειται για την άποψη της Adelle Davis, μιας δημοφιλούς διαιτολόγου στη δεκαετία του ‘60 και του ‘70, αναφέρει η διατροφολόγος και εξειδικευμένη στη αθλητική διατροφή Dr. Pamela Peeke, M.D.
Το αν θα πάρει κανείς βάρος εξαιτίας της ώρας που τρώει το βραδινό του γεύμα είναι ένα σύνθετο ζήτημα, και δεν υπάρχει απόλυτα σωστό και απόλυτα λάθος. Από μελέτες σε ποντίκια παρατηρήθηκε αρχικά πως εκείνα που έτρωγαν το βράδυ πήραν διπλάσιο βάρος συγκριτικά με εκείνα που κατανάλωναν τις ίδιες ποσότητες στη διάρκεια της ημέρας. Σε άλλη μελέτη οι επιστήμονες εντόπισαν πως δεν υπήρχε διαφορά στο βάρος ανεξάρτητα από την ώρα του φαγητού.
“Η επιστήμη και η πραγματικότητα συγκρούονται εδώ. Παρότι ορισμένοι επιστήμονες λένε πως δεν υπάρχει καμία διαφορά, στην πραγματικότητα, είναι πολλοί οι παράγοντες που κάνουν προβληματικό το φαγητό αργά τη νύχτα” δηλώνει η Dr. Peeke. “Η ουσία είναι πως όταν οι άνθρωποι τρώνε πιο αργά, συνήθως τρώνε πιο απερίσκεπτα και μεγαλύτερη ποσότητα επειδή είναι κουρασμένοι από όλη τη μέρα”. Επίσης, όταν κάποιος τρώει πολύ το βράδυ αυτό επηρεάζει την όρεξή του το επόμενο πρωί με αποτέλεσμα να παραλείπει το πρωινό.
“Η διαδικασία αυτή απορυθμίζει τη γρελίνη, την ορμόνη της πείνας και τη λεπτίνη, την ορμόνη της όρεξης”, εξηγεί η ειδικός. Και όταν αυτές οι ορμόνες δεν λειτουργούν σωστά, απορρυθμίζεται ο φυσικός μηχανισμός της πείνας και αρχίζουμε να τρώμε ακατάστατα και περισσότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε.
Τέλος, μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που είναι πρωινοί τύποι μπορούν να ελέγξουν πολύ περισσότερο το βάρος τους, σε αντίθετα με τους βραδινούς, που είναι ξύπνιοι πολλές ώρες της νύχτας και έχουν περισσότερες πιθανότητες να επισκεφθούν το ψυγείο.
Συμπέρασμα: Ό,τι κι αν λένε οι έρευνες, πιθανώς γνωρίζετε από προσωπική εμπειρία πως όταν τρώτε συχνά και θρεπτικά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας και μειώνετε τις ποσότητες προς το βράδυ, είστε πιο κοντά στο ιδανικό σας βάρος.
Πηγή: capital.gr