Δυστυχώς, στα αρχικά της στάδια η ΧΑΠ δε δίνει συμπτώματα ούτε στους ασθενείς ενώ ακόμη και ο γιατρός πιθανότατα δεν θα μπορεί να τη διαγνώσει. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση είναι αυτή που μπορεί να ελέγξει την πορεία εξέλιξης της νόσου και να προσφέρει μια φυσιολογική καθημερινότητα στους ασθενείς.
Δυο λόγια για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Πρόκειται για χρόνια πάθηση των πνευμόνων η οποία σε αντίθεση με το άσθμα, χαρακτηρίζεται από μόνιμη μη αναστρέψιμη (ή μερικώς αναστρέψιμη) απόφραξη των αεραγωγών (βρόγχων). Τα συμπτώματα με τα οποία ξεκινά είναι ο βήχας με πτύελα, συνήθως το πρωί όταν ξυπνάτε, και η δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή όταν ανεβαίνετε σκάλες ή όταν βαδίζετε σε ανηφόρα. Εάν σας παρουσιάζονται αυτά τα δύο συμπτώματα χωρίς να είστε άρρωστος ή έστω κρυωμένος και διαπιστώνετε πως επιμένουν, καλό θα ήταν να το συζητήσετε με τον πνευμονολόγο σας. Όπως είναι αναμενόμενο, οι καπνιστές –ακόμη και οι πρώην- ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου ενώ η ζωή σε ένα μολυσμένο περιβάλλον επιβαρύνει την κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, με την αυξημένη χρήση των τζακιών και την καύση ακατάλληλης ξυλείας, τα περιστατικά ΧΑΠ έχουν αυξηθεί.
Μπορεί να προληφθεί;
Ναι, πρόκειται για μία νόσο που σχετίζεται έντονα με τον τρόπο ζωής, οπότε μερικές θετικές αλλαγές μπορεί να συμβάλουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα βασικό πρώτο βήμα όπως και η τακτική άσκηση, ειδικά η αεροβική που “γυμνάζει” τους πνεύμονες και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση του οργανισμού.
Η ετήσια επίσκεψη στον πνευμονολόγο και η σπιρομέτρηση, η εξέταση της “δύναμης” της αναπνοής, είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος πρόληψης.
Η σημασία της ενημέρωσης
Πρωτεύοντα ρόλο για να συμβούν όλα αυτά παίζει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο αυτή. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η σημερινή ημέρα, 17 Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
Σε προχωρημένη μορφή, η νόσος καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα -δίπλα σε φιάλες ή συσκευές- οξυγόνου ώστε να αντιμετωπίζεται η αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ σημαίνει και συχνές λοιμώξεις και εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Πηγή: capital.gr