Η χρόνια κόπωση είναι μια ασθένεια που μας κάνει να νιώθουμε αυτό ακριβώς που λένε οι λέξεις: συνέχεια κουρασμένοι. Μπορεί η αίσθηση της κόπωσης να οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους, οπότε δεν μπορεί κανείς να βγάλει εύκολα διάγνωση, επισημαίνουν οι ειδικοί. Πολλές φορές όμως συμβαίνει εξαιτίας της υπερβολικής καταπόνησης στην άσκηση – μια νέα “τάση” της εποχής, να χωράμε πολλές δραστηριότητες σε μία μέρα.
Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, σαν ένα καινούριο σύνδρομο της εποχής μας, πέρα από την κούραση μειώνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης, επηρεάζει την όρεξη (είτε την αυξάνει, είτε τη μειώνει), μπορεί να νιώθετε αδυναμία, ακόμη και ψυχολογικές διακυμάνσεις. Συνήθως οφείλεται σε μεγάλο στρες (επαγγελματικό ή προσωπικό) αλλά και στην υπερβολική προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε σε ένα πρόγραμμα άσκησης, να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε το όριο των ικανοτήτων μας.
Όταν η χρόνια κόπωση σημαίνει ότι το έχετε παρακάνει με τη γυμναστική
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η χρόνια κόπωση οφείλεται σε έντονο άγχος και βεβαρημένες συνθήκες ζωής και χρειάζεται θεραπεία από ειδικό παθολόγο.
Στην περίπτωση της άσκησης όμως τα πράγματα είναι όχι μόνο ευκολότερα, αλλά η ίδια η άσκηση μπορεί να είναι η θεραπεία. Όσοι αθλούνται δεν θα πρέπει να προσπαθούν να φτάνουν στο ανώτερο όριο των δυνατοτήτων τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που προπονούμαστε θα πρέπει να κρατάμε μια “εφεδρεία” δυνάμεων, περίπου πάνω από το 20% της αντοχής μας.
Η άσκηση για να είναι ωφέλιμη για το σώμα και τη διάθεση, πρέπει να μας κάνει καλό, να νιώθετε καλύτερα και να έχουμε μετά από μια προπόνηση περισσότερη όρεξη για να ζούμε και να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα, να έχουμε μεγαλύτερη διάθεση και αντοχή στη δουλειά, διάθεση για διασκέδαση και ευχάριστες κοινωνικές συναναστροφές.
Πηγή: capital.gr