Οι ταχυκαρδίες χωρίζονται σε υπερκοιλιακές, όταν το αίτιο και το ερέθισμα που τις προκαλεί είναι πάνω από τις κοιλίες της καρδιάς, δηλαδή στους κόλπους και κοιλιακές όταν οφείλονται στις κοιλίες. Μια ταχυκαρδία που κάνετε μετά από κόπωση είναι πάντα υπερκοιλιακή και προέρχεται από τη δραστηριοποίηση του φυσικού βηματοδότη της καρδιάς, δουλεύει η καρδιά δηλαδή πιο γρήγορα.
Πότε οι ταχυπαλμίες είναι φυσιολογικό φαινόμενο;
Μερικές φορές οι ταχυπαλμίες είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Αν για παράδειγμα έχετε 39 πυρετό και 130 σφίξεις αυτό δεν είναι παθολογικό, αφού πρέπει ο οργανισμός να στείλει πολύ αίμα στο σώμα ώστε να φτάσει στο δέρμα και να μειώσει τη θερμοκρασία του. Τέλος, η ταχυκαρδία είναι φυσιολογική απάντηση του οργανισμού σε ένα ξάφνιασμα, τρόμο, φόβο ή θυμό. Εάν όμως σε κατάσταση ηρεμίας νιώθετε την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα, καλό είναι να το συζητήσετε με το γιατρό σας.
Σφυγμός ή παλμός;
Μιλάμε για σφυγμούς και παλμούς. Λέμε το ίδιο ή κάτι διαφορετικό; Συνήθως ο αριθμός των παλμών είναι ίδιος με αυτόν των σφυγμών, αφού οι μεν είναι που οδηγούν στους δε. Ωστόσο, σε κάποιες ασθένειες όπως στην κολπική μαρμαρυγή, ο αριθμός των σφυγμών μπορεί να είναι μικρότερος από αυτό των παλμών, αφού δεν μπορούν όλοι οι παλμοί, οι συστολές, της καρδιάς να κινήσουν το αίμα στις αρτηρίες. Παρόλα αυτά, όταν μιλάμε μεταξύ μας εμείς οι καθημερινοί άνθρωποι είτε χρησιμοποιήσουμε τον έναν όρο είτε τον άλλο εννοούμε βασικά το ίδιο πράγμα.
Leave a Comment