Categories: Καρδιά

Το περπάτημα, η μείωση του βάρους, η διαχείρηση του στρες και της διατροφής βοηθούν στη μείωση της πίεσης

επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr
Στα πλαίσια του ΕΠΑΝΑΔ 2007-2013, υλοποιήθηκε στο Ν.Αττικής παρεμβατικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες για αλλαγή του τρόπου ζωής σε 587 προ-υπερτασικούς και υπερτασικούς.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Παρεμβατικό πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετωπίσεως της υπέρτασης με μεθόδους διαχείρισης του στρες για αλλαγή του τρόπου ζωής και υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών σε υπερτασικά άτομα στην κοινότητα» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»
Υπεύθυνοι καθηγητές του Προγράμματος ήταν ο κ. Γεώργιος Χρούσος, και η κα. Χριστίνα Δαρβίρη.
Στο πρόγραμμα διάρκειας 8 εβδομάδων αξιολογήθηκαν οι αλλαγές στην Αρτηριακή Υπέρταση (ΑΥ) και σε άλλους ψυχοκοινωνικούς τομείς.
Η παρέμβαση περιελάμβανε εβδομαδιαίες συναντήσεις σχετικές με το στρες, την εκμάθηση επιστημονικά τεκμηριωμένων τεχνικών διαχείρισης του στρες, την άσκηση, την διατροφή κα.
  • Με βάση τα αποτελέσματα, το 14.9% των ασθενών στην ομάδα παρέμβασης μείωσε κατά 10mmHg ή περισσότερο την συστολική αρτηριακή πίεση (ΑΠ) και το 21.7% μείωσε κατά 5mmHg ή περισσότερο την διαστολική ΑΠ.
  • Μετά τον έλεγχο άλλων παραγόντων, η ομάδα παρέμβασης παρουσίασε σημαντική μείωση στην συστολική ΑΠ κατά μέσο όρο 2.62mmHg και στην διαστολική ΑΠ κατά 1.0mmHg. Οι αλλαγές στην συστολική ΑΠ συντελέστηκαν κυρίως λόγω μείωσης του σωματικού βάρους ενώ στην διαστολική ΑΠ σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η μείωση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας.
  • Στο 6% των ασθενών της ομάδας παρέμβασης έγινε μείωση ή διακοπή των αντιυπερτασικών φαρμάκων ενώ το 35.7% κατέβηκε κατηγορία κατάταξης της ΑΥ. Υπήρξαν σημαντικές θετικές αλλαγές στα επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες, κατάθλιψης, άγχους.
  • Το 25.3% των ασθενών στην ομάδα παρέμβασης ανέφερε βελτίωση στην αυτοαξιολόγηση της υγείας και το 33,5% βελτίωση στην ποιότητα ζωής.
  • Το 60.9% ανέφερε σημαντική βελτίωση στον ύπνο, το 80.9% μείωση στην πρόσληψη νατρίου και αύξηση στην κατανάλωση νερού και το 76.4% αύξηση στην κατανάλωση φρούτων/λαχανικών.
  • Τέλος, το 53.8% ανέφερε πως μετά την παρέμβαση περπατούσε >8.000 βήματα/ημερησίως ενώ το 17.3% >10.000 βήματα/ημερησίως.

 

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί υπόδειγμα καλής πρακτικής  για την μη φαρμακευτική  αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης.

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies