Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καρκίνο του μαστού
Με επιτυχία περατώθηκε το σχολικό έτος της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας (ΕΕΜ), με τον τελευταίο διήμερο κύκλο μαθημάτων του 2015, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας, κ. Βασίλη Γεωργούντζο.
Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η κ. Donata Lerda, επικεφαλής της Joint Research Center (ΕC), η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού που συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει ως σκοπό την εξασφάλιση υψηλής και εναρμονισμένης ποιότητας στην παροχή φροντίδας για τον καρκίνο του μαστού σ’ όλη την Ευρώπη και τιτλοφορείται:
Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καρκίνο του μαστού και περιλαμβάνει:
την ανάπτυξη των τεκμηριωμένων κατευθυντηρίων γραμμών στο Screening και στη διάγνωση
τη δημιουργία μίας πλατφόρμας που στηρίζεται στις τεκμηριωμένες υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για φροντίδα σε άλλα στάδια
την ανάπτυξη και τη πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος διασφάλισης της ποιότητας, με βάση τις εν λόγω κατευθυντήριες οδηγίες και τον κανονισμό σχετικά με τη διαπίστευση και τους προβλεπόμενους ελέγχους για όλες τις διαδικασίες από το screening έως τη φροντίδα του τέλους της ζωής
τη δρομολόγηση μιας μακράς διάρκειας ιστοσελίδα
την πρόταση για ένα κοινό σύνολο απαιτήσεων εκπαίδευσης ξεκινώντας από την ψηφιακή μαστογραφία.
Την προσοχή τράβηξε το ευαίσθητο θέμα «Καρκίνος του μαστού και εγκυμοσύνη» για το οποίο μίλησε η Πρόεδρος της ΕΕΜ και Διευθυντής Σπουδών της Σχολής Καθ. κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα η οποία ανέφερε ότι η αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του μαστού στην εγκυμοσύνη ευοδώνεται από την καθυστερημένη εγκυμοσύνη λόγω μακροχρόνιων σπουδών των γυναικών, καριέρας, αναβολή του γάμου και της τεκνοποίησης αλλά και τη σημερινή ανεργία των νέων γυναικών. Τόνισε ότι ο καρκίνος του μαστού στην εγκυμοσύνη, δυστυχώς ανακαλύπτεται καθυστερημένα και αυτό οφείλεται σε 3 λόγους:
α) την παράλειψη των Μαιευτήρων στην πρώτη επίσκεψη της γυναίκας σ’ αυτούς για εγκυμοσύνη να εξετάσουν οι ίδιοι τους μαστούς της ή να την παραπέμψουν για εξέταση σε Μαστολόγο,
β) η διόγκωση των μαστών που δυσχεραίνει την ψηλάφηση τους και
γ) η δυσχερής ανάγνωση της μαστογραφίας λόγω της αυξημένης πυκνότητας των μαστών και της αυξημένης αγγείωσης.
Και συνέστησε για να μην έρχονται γυναίκες και Μαστολόγοι στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουν καρκίνο του μαστού στην εγκυμοσύνη:
Κάθε γυναίκα η οποία επιθυμεί να μείνει έγκυος μετά την ηλικία των 35 ετών, πριν μείνει έγκυος να υποβάλλεται σε πλήρη έλεγχο μαστών (κλινική εξέταση μαστού + ψηφιακή μαστογραφία ή τομοσύνθεση + υπερηχογράφημα και αν χρειασθεί MRI) Κάθε γυναίκα που σκοπεύει να μείνει έγκυος με IVF άσχετα με την ηλικία της θα πρέπει να υποβάλλεται σε ψηφιακή μαστογραφία πριν αρχίσει τη διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών.
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Συντονιστή-Διευθυντή ΕΣΥ-Γενικού Ιατρού κ. Γεωργίου Μπέλλου, για την μεταγενομική εποχή & τον καρκίνο μαστού. Ανέφερε ότι ο καρκίνος γενικότερα είναι μια πολύ πολύπλοκη νόσος. Χρειάστηκαν δεκαετίας λεπτομερούς γενετικής ανάλυσης για να ανακαλυφθεί ότι υπάρχουν αποδεδειγμένα συνδεόμενα με τον καρκίνο του μαστού γονίδια τα γνωστά πλέον BRCA1 & 2 που φαίνεται να διαδραματίζουν βασικό ρόλο και στον κυτταρολογικό πολλαπλασιασμό. Η νέα ανακάλυψη του καρκίνου ως μια μεταβολική διαταραχή επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 5 χρόνια. Η βασική ιδέα είναι ότι ενώ ο καρκίνος του μαστού ως γενετική ασθένεια, φαίνεται να είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, ως μια μεταβολική ασθένεια φαίνεται να είναι εξαιρετικά απλή με πολλά υποσχόμενα δεδομένα στη νέα μεταγενομική εποχή μας.
Ο Καθηγητής της Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής το πλέον ενδιαφέρον από τα όσα ανέφερε αφορά την ύπαρξη στην Κρήτη Αρχείου Νεοπλασιών, ενώ δεν διαθέτει η Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της εισήγησής του ο κ. Μάρκος Ολλανδέζος, Επιστημονικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αναφέρθηκε στην ταυτότητα, την προστιθέμενη αξία και την αναπτυξιακή προοπτική της σύγχρονης Ελληνικής παραγωγικής Φαρμακοβιομηχανίας σε σχέση και με τις εξελίξεις της τελευταίας πενταετίας στην Ελληνική Φαρμακευτική Αγορά. Επίσης, αναφέρθηκε στα μέτρα της Φαρμακευτικής πολιτικής που εφαρμόστηκαν από το 2009 έως σήμερα.
Επισημάνθηκαν οι στρεβλώσεις που προκύπτουν από την υπερβολική πίεση των τιμών, ιδιαίτερα των παλαιότερων οικονομικών φαρμάκων, καθώς και τα προβλήματα από την καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για τον έλεγχο της κατανάλωσης και τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής αποζημίωσης. Τέλος τόνισε τη στρατηγική σημασία της ύπαρξής εγχώριας παραγωγικής βάσης, στοιχείο το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χάραξη φαρμακευτικής πολιτικής.
Ο Ακτινοθεραπευτής- Ογκολόγος κ. Ξενοφών Βακάλης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας δήλωσε ότι η Ακτινοθεραπεία είναι πολύ σημαντική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού γιατί μειώνει σημαντικά το ποσοστό επανεμφάνισης της νόσου και επομένως αυξάνει και τη συνολική επιβίωση. Νεώτερες τεχνικές που έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και το ίδιο καλό κοσμητικό αποτέλεσμα με την κλασσική τεχνική, όταν θα εφαρμοσθούν στην καθ’ ημέρα πράξη, θα μειώσουν τη συνολική διάρκεια της θεραπείας από έξι βδομάδες σε μία βδομάδα, γεγονός πολύ βολικό αφενός για τις γυναίκες που κατοικούν μακριά από πόλεις που διαθέτουν Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα και αφετέρου για τον περιορισμό της λίστας αναμονής στα Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα.
Τα μαθήματα της χρονιάς έκλεισαν με άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα το οποίο αφορά την Ελλάδα και για το οποίο μίλησε η Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Μουζάκα. Το θέμα αυτό ήταν ο Πληθυσμιακός Έλεγχος στον καρκίνο του μαστού. Ύστερα από μια ενδελεχή παρουσίαση του θέματος συνόψισε τα θετικά αποτελέσματα ενός Εθνικού Πληθυσμιακού Ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού με μαστογραφία ως εξής:
αύξηση της έγκυρης διάγνωσης σε υποκλινικό στάδιο (μη ψηλαφητό),
μικρότερης έκτασης χειρουργικές επεμβάσεις
αποφυγή χημειοθεραπείας
μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού
εξοικονόμηση χρημάτων για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τον κρατικό προϋπολογισμό
Κλείνοντας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει Εθνικός Πληθυσμιακός Έλεγχος σε γυναίκες 40-65 ετών. Για τις γυναίκες 40-50 ετών που παρουσιάζουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιθετικό καρκίνο μαστού πρότεινε μαστογραφία ανά έτος, ενώ για τις γυναίκες άνω των 50 ετών ανά 2ετία
Leave a Comment