Συζήτηση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής για ζητήματα HIV/AIDS

Στις 3 Δεκεμβρίου 2015 η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Νίκου Μανιού με μοναδικό θέμα ζητήματα HIV/AIDS. Πρόκειται για ένα αίτημα ετών της κοινωνίας των πολιτών που τελικώς πραγματοποιήθηκε: να ανοίξει στοχευμένα και συντονισμένα ο διάλογος για την αντιμετώπιση του ιού αλλά και για την προστασία των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS εντός του Κοινοβουλίου.
Στις αρχικές τοποθετήσεις τους, τόσο ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός όσο και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννης Μπασκόζος εξήγησαν το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στα δημόσια νοσοκομεία αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων. Μας ανακοίνωσαν τόσο την άμεση απελευθέρωση κονδυλίων για την κάλυψη των ελλείψεων όσο και τη δημιουργία Παρατηρητηρίου εντός του Υπουργείου Υγείας που θα έχει ως στόχο να ειδοποιείται έγκαιρα για τυχόν προβλέψεις ελλείψεων αντιρετροϊκών για να μπορεί να δρα έγκαιρα.
Δεσμεύθηκαν επίσης να δημιουργήσουν μια επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα της παροχής Προφύλαξης πριν την Έκθεση (PrEP) σε ευάλωτες στον HIV ομάδες (πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Γαλλίας που νομοθέτησε για τη δωρεάν παροχή PrEP), καθώς και να εισηγηθούν την κατάργηση του ΦΠΑ στα προφυλακτικά. Μέσα στις σκέψεις τους είναι η επεξεργασία Εθνικής Στρατηγικής για το HIV/AIDS και η επανεργοποίηση της επιτροπής που είχε συστήσει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση της επιδημίας στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ) στο κέντρο της Αθήνας, με πιθανή μάλιστα διεύρυνσή της για ζητήματα HIV/AIDS.
Στην ανησυχία όλων για το πώς θα καλυφθούν οικονομικά τόσο οι νέες διαγνώσεις ανά έτος όσο και οι έως τώρα διαγνωσθέντες, ενόψει των νέων διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών του Π.Ο.Υ. αλλά και των αντίστοιχων της EACS (που εξηγούν επιστημονικά τα οφέλη της παροχής θεραπείας με τη διάγνωση) το Υπουργείο Υγείας δεσμεύθηκε να συστήσει άμεσα την επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμάκων υψηλού κόστους.
Καλεσμένοι φορείς της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ήταν το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ΕΕΜΑΑ, η ΕΣΔΥ, ο Δήμος Αθηναίων και η κοινωνία των πολιτών (PRAKSIS, ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ, ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ) καθώς και ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος. Κέντρο Ζωής και Praksis ευχαριστήσαμε την Επιτροπή αλλά και το Υπουργείο Υγείας για τις πρωτοβουλίες και τις ανακοινώσεις που θεωρούμε ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και τοποθετηθήκαμε στη συνέχεια στα εξής βασικά σημεία:
α) πιστώσαμε στο Υπουργείο Υγείας την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης 39α
β) ενισχύσαμε την πρωτοβουλία της διαπραγμάτευσης των τιμών με την φαρμακοβιομηχανία (καθώς αναμένεται να τεθούν σε αγωγή περίπου 4000 άτομα ακόμα, οπότε είναι ευκαιρία να ξαναμπούν υπό συζήτηση όλα τα δεδομένα (αριθμός διαγνώσεων, προϋπολογισμός για το φάρμακο, τιμές, είδη και κατηγορίες φαρμάκων)
γ) ενισχύσαμε την πρωτοβουλία δημιουργίας Παρατηρηρίου ροής αντιρετροϊκών στο Υπουργείο Υγείας
δ) ζητήσαμε την παροχή αντιρετροϊκής αγωγής σε όλους τους οροθετικούς ανεξαρτήτως καθεστώτος διαμονής (ανασφάλιστοι μετανάστες, μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα)
ε) ζητήσαμε να εισαχθούν προφυλακτικά στις φυλακές ως αρχικό βήμα πρόληψης, αλλά και να σταματήσει η τακτική της «γκετοποίησης» των οροθετικών κρατουμένων σε ειδικές πτέρυγες, ακολουθώντας τα Ευρωπαϊκά πρότυπα Κέντρων Κράτησης (πρωτοβουλία που πρέπει να πάρει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης)
στ) ζητήσαμε σεβασμό και προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομενων στις βεβαιώσεις ΚΕΠΑ για παράδειγμα να αναγράφεται η πάθηση ως “χρόνια αιματολογική νόσος” (πρωτοβουλία που πρέπει να πάρει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας)
Σε δευτερολογία μας ζητήσαμε οι όποιοι έλεγχοι για HIV, ιογενείς ηπατίτιδες και άλλα ΣΜΝ να προσφέρονται στις προσφυγικές ροές και όχι να επιβάλλονται. Υπενθυμίσαμε ότι αν πανευρωπαϊκά ένα 31% των διαγνώσεων είναι αλλοδαπής προέλευσης, περισσότερο από 50% εξ αυτών φαίνεται να έχουν κολλήσει τον HIV στην Ευρώπη. Ζητήσαμε από το Υπουργείο Υγείας να εκπροσωπείται η χώρα κάθε έξι μήνες στο Think Tank με την Κομισιόν, τους Οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών καθώς τα τελευταία εξάμηνα δεν υπάρχει εκπροσώπηση (κι αυτό είναι σημαντικό αν επιθυμούμε να πιέσουμε την Ε.Ε. να υιοθετήσει και εκείνη με τη σειρά της ένα Σχέδιο Δράσης καθώς το παρόν λήγει το 2016).
Οι οργανώσεις:
ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ – PRAKSIS

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea
Tags: PRAKSIS

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies