Η κουζίνα είναι ο χώρος του σπιτιού που χρησιμοποιούμε πιο συχνά, αλλά και η μεγαλύτερη εστία μικροβίων. Για να ετοιμάζουμε το φαγητό μας με ασφάλεια, δείτε τι πρέπει να κάνετε:
• Πρώτο και πιο σημαντικό, θα πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε προετοιμασία φαγητού. Προτιμήστε όμως να μην τα πλένετε στο νεροχύτη όπου υπάρχουν πιάτα και άλλα σκεύη φαγητού.
• Μην αμελείτε το σχολαστικό πλύσιμο, κάτω από τρεχούμενο νερό, των φρούτων και λαχανικών, ακόμη κι αν αφαιρέσετε τη φλούδα τους.
• Τα ωμά κρέατα και πουλερικά είναι φορείς μικροβίων για αυτό και χρειάζονται έναν ειδικό χειρισμό: α) Τοποθετούμε το ωμό κρέας ή κοτόπουλο σε κατάλληλο σκεύος ή συσκευασία, στο χαμηλό μέρος του ψυγείου, έτσι ώστε αν υπάρξει διαρροή υγρών, να μην στάξει πάνω σε άλλα τρόφιμα. β) Χρησιμοποιούμε διαφορετική επιφάνεια κοπής για το κρέας και τα πουλερικά από αυτήν που χρησιμοποιούμε για τα λαχανικά. Και σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, είναι απαραίτητο να πλένουμε πολύ καλά τις επιφάνειες κοπής μετά από κάθε χρήση. γ) Πλένουμε πάντα τα χέρια μας αμέσως μετά την επαφή με ωμό κρέας ή πουλερικά, φροντίζοντας να μην ακουμπήσουμε άλλες επιφάνειες ή τρόφιμα.
• Δεν πρέπει να καταψύχουμε ξανά τρόφιμα που ήταν στην κατάψυξη και αποψύχθηκαν.
• Μην ξεχνάτε πολλή ώρα εκτός ψυγείου τρόφιμα, όπως το ωμό κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το γάλα, το γιαούρτι κ.ά.
• Όταν αφήνουμε φαγητό εκτός ψυγείου, προσέχουμε να μην είναι εντελώς εκτεθειμένο (δηλ. χωρίς καπάκι, αλουμινόχαρτο κ.λπ.).
• Μην φταρνίζεστε ή μην βήχετε πάνω από το φαγητό.
• Αν χυθεί κάτι στο πάτωμα ή στον πάγκο της κουζίνας την ώρα που μαγειρεύετε, καλό θα ήταν να το καθαρίσετε άμεσα, ώστε να μην δημιουργηθεί εστία μικροβίων.
• Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα που χρησιμοποιείς, την κατάσταση της συσκευασίας και την εμφάνισή τους.
Πηγή: capital.gr