Σε μια ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, διεξήχθη η συνέντευξή τύπου χθες στο Υπουργείο Υγείας όπου Υπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασαν πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που αφορά τα «μαύρα ταμεία» για την επικοινωνιακή καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για την περίοδο 2012 – 2014.
Με ιδιαίτερα οξείς χαρακτηρισμούς προς τους δημοσιογράφους (επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την διαρροή του πορίσματος στο περιοδικό Hot Doc που είχε κυκλοφορήσει πριν την συνέντευξη) και με εξαιρετική ένταση από τον αναπληρωτή κ.Πολάκη παρουσιαστηκαν στοιχεία του πορίσματος του ΣΕΥΠ. Σύμφωνα με αυτό την περίοδο 2012-2014, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επικοινωνιακές εκστρατείες του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν αποφασιστεί ανέρχονταν σε 9.760.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, συμβασιοποιήθηκαν 4.575.401,23 ευρώ και τελικά καταβλήθηκαν 3.026.413,97 ευρώ. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών, περίπου 640.000 ευρώ, αποφασίστηκαν το 2009, όμως υλοποιήθηκαν το πρώτο έτος της ελεγχόμενης περιόδου.
Οι επίμαχες καμπάνες αφορούσαν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο (η οποία είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη περίοδο), σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως και την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Αφορούσαν επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV.
Στο πόρισμα αναφέρονται πάντως σειρά ατασθαλιών με “δοτές” διαφημίσεις και καμπάνιες, που θα μπορούσαν και να μην γίνουν. Αναφέρονται διαφημιστικές καμπάνιες, ορισμένες εκ των οποίων, οργανώθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε το χρήμα να φτάσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως είναι ο τ. υπουργός Γ. Στουρνάρας και η σύζυγός του, που έχει εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων και συνεντεύξεων.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι υπάρχουν ευθύνες μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και των πολιτικών διοικήσεων του υπουργείου Υγείας τη συγκεκριμένη περίοδο.
Όσο για τα παραδοτέα των εταιρειών, συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο αν οι δράσεις, οι οποίες πληρώθηκαν, υλοποιήθηκαν όπως περιγράφονταν στις συμβάσεις.
Η χρηματοδότηση των εκστρατειών αυτών προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ίδιους πόρους του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και από τη μετατροπή χρήσης του δανείου που είχε πάρει το Κέντρο παλαιότερα, για την πανδημία της γρίπης των πτηνών.
Σε ερώτηση αν η έρευνα θα συνεχιστεί ο Υπουργός απάντησε:
Υπάρχουν πολλά πράγματα για διερεύνηση. Υπάρχουν εμβόλια γρίπης, υπάρχουν πολλά πράγματα. Υπάρχουν δάνεια, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν Προφανώς, προφανέστατα
Είναι ανοιχτό το πεδίο, το είπα από την αρχή. Δεν κλείνει η συζήτηση.
Leave a Comment