Τα παιδιά όπως είναι γνωστό λατρεύουν την ζάχαρη. Εντούτοις οι “γλυκοί πειρασμοί” αποτελούν τη νούμερο 1 αιτία ανάπτυξης τερηδόνας, ακόμα στις μικρές ηλικίες, ενώ η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη σχετίζεται με την ανάπτυξη παχυσαρκίας.
Πως μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που λαμβάνουν καθημερινά τα παιδιά μας; Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:
• Τα προϊόντα αυτής της ομάδας μπορούν να καταναλώνονται περιστασιακά και με μέτρο.
• Προσφέρετε στα παιδιά σας φρούτο αντί για γλυκό ως επιδόρπιο.
• Μη χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως επιβράβευση.
• Αποφεύγετε τα έτοιμα γλυκά. Μπορείτε να παρασκευάσετε σπιτικά, πιο υγιεινά γλυκά για τα παιδιά, όπως κέικ με ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής άλεσης, προσθέτοντας τη μισή από την προτεινόμενη ζάχαρη.
• Προτιμήστε ελληνικά παραδοσιακά γλυκίσματα που περιέχουν ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, φρούτα ή μέλι (π.χ., σιμιγδαλένιο χαλβά, μουσταλευριά, καρυδόπιτα, παστέλι, μηλόπιτα).
• Περιορίστε την κατανάλωση αρτυμάτων- σαλτσών εμπορίου, γιατί μπορεί να αποτελούν “κρυφή” πηγή ζάχαρης.
• Διαβάστε τις ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων και επιλέξτε για τα παιδιά τα προϊόντα εκείνα με τη χαμηλότερη ποσότητα ζάχαρης.
• Μην προσθέτετε ζάχαρη στο γάλα των παιδιών.
• Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι όπου είναι εφικτό.
• Μάθετε στα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους κάθε φορά που καταναλώνουν ζάχαρη και προϊόντα που την περιέχουν. Οι καραμέλες και τα γλειφιτζούρια, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη και της κολλώδους υφής τους, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την υγεία των δοντιών και η συχνή κατανάλωσή τους πρέπει να αποφεύγεται.
Πηγή: Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί
Leave a Comment