Όπως κάθε φάρμακο, έτσι και τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν κάποιες αντιδράσεις. Οι πιο συχνές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι συνήθως ήπιες (π.χ. κοκκινίλα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης), αλλά υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε λίγες μέρες. Από την άλλη, όπως σημειώνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, τα συμπτώματα των ασθενειών που προλαμβάνουν τα εμβόλια είναι πολύ πιο σοβαρά, ακόμα και θανατηφόρα.
Πως εξασφαλίζεται ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή;
Οι έλεγχοι ασφάλειας των εμβολίων ξεκινούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος είναι υπεύθυνος να εξασφαλίσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.
Πριν οποιοδήποτε εμβόλιο λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, καλά εκπαιδευμένοι επιστήμονες και γιατροί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εξετάζουν τα αποτελέσματα μελετών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου. Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάνει ελέγχους και στα εργοστάσια παραγωγής των εμβολίων για να διασφαλίσει ότι πληρούν αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας.
Ενώ οι περισσότερες αντιδράσεις στα εμβόλια ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια των μελετών πριν λάβει ένα εμβόλιο άδεια κυκλοφορίας, υπάρχει περίπτωση κάποιες σπάνιες αντιδράσεις να μην αναγνωριστούν σε αυτές τις μελέτες. Για το λόγο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παρακολουθεί στενά την ασφάλεια των εμβολίων σε συνεχή βάση μετά την κυκλοφορία τους, έτσι ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εάν βρεθεί κάποια νέα αντίδραση που σχετίζεται με εμβόλιο. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι μόνο τα εμβόλια των οποίων τα οφέλη υπερτερούν σημαντικά έναντι των πιθανών ρίσκων παραμένουν σε κυκλοφορία.
Συμβουλές προς τους γονείς
Εάν το παιδί σας αντιμετωπίσει κάποια αντίδραση στο σημείο της ένεσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρύα, υγρή κομπρέσα για να μειωθεί η κοκκινίλα, ο πόνος και το πρήξιμο.
Σοβαρές αντιδράσεις στα εμβόλια, όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις, είναι ιδιαίτερα σπάνιες και οι παιδίατροι είναι εκπαιδευμένοι στο πώς να τις αντιμετωπίσουν.
Μετά από κάθε εμβόλιο παρακολουθήστε το παιδί σας στενά και αν υπάρχει οτιδήποτε που σας ανησυχεί, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.
Πηγή: Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment