Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των οστών και συγκεκριμένα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σκελετού σου, τώρα, που βρίσκεσαι σε αυτή την ηλικία, καθώς με τη βοήθειά της απορροφάται το ασβέστιο. Επίσης, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι προστατεύει και από την εμφάνιση ποικίλων χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D από την άλλη θεωρείται η πιο διαδεδομένη διατροφική ανεπάρκεια και μια από τις πιο συχνά μη διαγνωσμένες παθολογικές καταστάσεις.
Οι κυριότερες διαιτητικές πηγές της βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, η ρέγκα και ο τόνος, τα ιχθυέλαια, το συκώτι, ο κρόκος του αβγού, το γάλα και το τυρί. Ωστόσο, τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού. Για το λόγο αυτό έχουν κυκλοφορήσει και εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνη D, όπως γάλα, μαργαρίνη, χυμοί πορτοκαλιού και δημητριακά, τα οποία προτείνεται να καταναλώνονται στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζονται επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μέσω της διατροφής και της ηλιακής έκθεσης.
Τα παιδιά που εκτίθενται περιορισμένο χρόνο στον ήλιο έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Συνεπώς, προτείνεται να αφιερώνετε χρόνο σε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής παραγωγή της βιταμίνης D από την έκθεση στον ήλιο. Ο χρόνος ασφαλούς ηλιακής έκθεσης για τη σύνθεση της απαιτούμενης βιταμίνης D δεν είναι γνωστός, διότι εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως η εποχή, το γεωγραφικό πλάτος της χώρας, το χρώμα του δέρματος, η ηλικία του ατόμου κ.ά. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η έκθεση του προσώπου, του λαιμού και των χεριών ακάλυπτων στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό, για περίπου 30 λεπτά την ημέρα αρκεί για να παραχθεί η ποσότητα της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε. Τους καλοκαιρινούς μήνες αυτό είναι πιο εύκολο, ενώ οποιαδήποτε πλεονάζουσα ποσότητα βιταμίνης D αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό για μελλοντική χρήση.
Πηγή: ΕΥΖΗΝ