Με τη γρίπη και τις διάφορες ιώσεις να βρίσκονται στην αποκορύφωσή τους, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσπαθεί να μας αφυπνίσει και να μας υπενθυμίσει τη σωστή αντιμετώπισή τους αλλά και τους πιθανούς κινδύνους από την υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων.
Πάνω από 200 είδη ιών ευθύνονται για την αναμενόμενη επιδημία της γρίπηςκαι των συνηθισμένων ιώσεων της εποχής. Και καθώς οι ασθένειες αυτές οφείλονται σε ιούς και όχι μικρόβια, η λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων δεν έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στη διαδικασία της ίασης. Μάλλον το αντίθετο, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.
Δυστυχώς στη χώρα μας έχει επικρατήσει η άποψη ότι πρέπει να παίρνουμεαντιβιοτικά για κάθε πυρετό στους ενήλικες ή τα παιδιά. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι δίνοντας αντιβιοτικό όταν δεν χρειάζεται “εισπράττουμε” και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών (διάρροια, επικίνδυνες αλλεργίες κ.λ.π.) και το σημαντικότερο ίσως, ότι οδηγούμε τα μικρόβια της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισμού μας να αποκτήσουν αντοχή στααντιβιοτικά φάρμακα. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι πως τα μικρόβια γίνονται πιο ανθεκτικά και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν όταν είναι απειλητικά για τον οργανισμό.
Αυτό που αντίθετα χρειάζεται να κάνουμε όταν εμείς ή ένα μέλος της οικογένειάς μας υποφέρει από ίωση είναι ξεκούραση, καλή ενυδάτωση του οργανισμού με υγρά και σούπες, προσοχή στους κανόνες υγιεινής για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού και… υπομονή μέχρι να κάνει η ίωση τον κύκλο της και να υποχωρήσει φυσικά.
Είναι πλέον καιρός, τονίζουν οι ειδικοί, να ανατρέψουμε τα θλιβερά πρωτεία που κατέχει η χώρα μας σε όλη την Ευρώπη καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα με συνέπεια να είναι και η πρώτη χώρα με αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά όπως και η μόνη στο Δυτικό κόσμο που ο ασθενής μπορεί να προμηθευθεί αντιβιοτικά από το φαρμακείο χωρίς συνταγή Ιατρού.
Περισσότερη σημασία αξίζει να δίνουμε στα απλά μέτρα υγιεινής και πρόληψης της μετάδοσης των ιώσεων όπως είναι: η αποφυγή συγχρωτισμού σε εποχές επιδημιών, το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και η κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε που μας προφυλάσσουν από τις ιώσεις.
Leave a Comment