Τα τελευταία χρόνια τα επιστημονικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά την αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο από τους ειδικούς και τις ιδέες μας σχετικά με την άσκηση ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Πλέον είναι ευρέως αποδεκτό ότι η υπερβολική ξεκούραση και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί να επιβαρύνει τη φυσική κατάσταση και τις λειτουργικές ικανότητα των ασθενών αλλά και την ποιότητα της ζωής τους.
Άσκηση = φάρμακο
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως η άσκηση είναι ένας από τους πιο φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης των ασθενών με διάφορα προβλήματα από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά μέχρι ανθρώπους που αναρρώνουν από χημειοθεραπεία και επεμβάσεις για διάφορες μορφές καρκίνου.
Άσκηση για ασθενείς με καρκίνο
Πρόσφατες έρευνας μας λένε το… αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην ποιότητα της ζωής των ασθενών, της διάθεσης και της λειτουργικότητάς τους κατά τη διάρκεια των θεραπειών και μετά.
Στη μελέτη βρέθηκε πως η τακτική φυσική δραστηριότητα αύξανε την απόδοση ασθενών με καρκίνο του μαστού που έκαναν χημειοθεραπεία και σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση του μυελού των οστών. Αποδείχτηκε επίσης ότι μείωσε την ψυχολογική δυσφορία και την κόπωση σε ασθενείς ενώ ασθενείς που συμμετείχαν σε προγράμματα άσκησης κατά τη διάρκεια των θεραπειών είχαν μειωμένα ποσοστά επιπλοκών. Τέλος, πολλοί ειδικοί πιστεύουν -και υπάρχουν προκαταρκτικά αποτελέσματα μελετών που στηρίζουν αυτή την άποψη- ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πηγή: Hellenic Network of Fitness Certifications