Categories: Υγεία

Ποια η κατάλληλη διατροφή για το κρυολόγημα, την γρίπη, τον βήχα, το συνάχι;

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr
Αυτή την εποχή είναι σε έξαρση πολλές ιώσεις. Οι απότομες αλλαγές του καιρού έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να ταλαιπωρούμαστε από συνάχι και βήχα. Ο οργανισμός μας πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένος με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να μπορεί να αμυνθεί επαρκώς στις επιθέσεις των ιών και των μικροβίων. Πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε τρόφιμα, τα οποία θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας. Να  τα εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Σημαντικό είναι να έχουμε προνοήσει νωρίτερα για να υπάρχουν τα “εφόδια” αυτά που θα μας βοηθήσουν να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε μια ίωση.
Ενυδάτωση
Νερό, χυμοί, αφεψήματα, φυτικά ροφήματα είναι ο νούμερο ένα σύμμαχός σου ενάντια στην αφυδάτωση. Πίνοντας πολλά υγρά θα διατηρήσεις την απαραίτητη υγρασία στο λαιμό, για να μην τον νιώθεις ξηρό και θα καταπολεμήσεις το συνάχι. Για τον ίδιο λόγο, μπορείς επίσης να τρως σούπες. Απόφυγε όμως τον καφέ και τα αναψυκτικά με καφεΐνη γιατί έχουν διουρητική δράση και συμβάλλουν στην αφυδάτωση.
Έχετε βήχα, βουλωμένη μύτη ή πυρετό;
Μια κοτόσουπα, κατά προτίμηση σπιτική, έχει πράγματι βρεθεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, ενώ παράλληλα βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Επιπλέον βοηθάει στην απομάκρυνση της βλέννας ανακουφίζοντας το βήχα. Βάλτε καρότα, γλυκοπατάτες και κολοκύθες που περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα. Πρόσθεσε οπωσδήποτε και λεμόνι για να πάρεις την πολύ χρήσιμη βιταμίνη C που είναι εξαιρετικά βοηθητική στα κρυολογήματα.
Το ότι η βιταμίνη C είναι η βιταμίνη «όπλο» απέναντι στο κρυολόγημα είναι γνωστό. Εκτός όμως από τα πορτοκάλια και γενικά τα εσπεριδοειδή που είναι οι βασικές πηγές της, υπάρχουν και άλλες πέντε τροφές που περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στη γρίπη και τις εποχιακές ιώσεις.
Ωμέγα 3. Τα Ω3 λιπαρά έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και η καλύτερη πηγή Ω3 λιπαρών είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά και ο λιναρόσπορος Έχει αποδειχθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα σε πολλές περιπτώσεις.
Εσπεριδοειδή. Αν θέλεις βιταμίνη C πήγαινε κατευθείαν στην πηγή. Αν φας ολόκληρο το πορτοκάλι ή το γκρέϊπφρουτ και δεν πιεις μόνο το χυμό τους, θα κερδίσεις επιπλέον και τις φυτικές ίνες που περιέχουν καθώς και τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν. Τη βιταμίνη C θα την βρεις επίσης και σε μερικά πιο απίθανα μέρη όπως είναι το λάχανο και οι κόκκινες πιπεριές.
Ψευδάργυρος. Μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Έτσι, αν αρρωστήσετε, βάλτε στη διατροφή σας οστρακοειδή.
Προβιοτικά. Μπορεί να τα γνωρίζουμε ως απαραίτητο… συνοδευτικό της αντιβίωσης για να αποφύγουμε τις μυκητιάσεις, αλλά τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Αρά, μην ξεχνάτε το γιαούρτι!
Μέλι. Το τέλειο… αντιβηχικό. Δεν είναι τυχαία απαραίτητο συστατικό σε παστίλιες και σιρόπια. Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Βοηθά στην αντιμετώπιση του χρόνιου βήχα, στο κρυολόγημα και στο να καθαρίσουν τα ιγμόρεια.
Σκόρδο. Εκτός από την πίεση και τη χοληστερίνη, βοηθά επίσης στην πρόληψη αλλά και την υποχώρηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.
Τζίντζερ. Η ρίζα του τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η πιπερόριζα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να ανακουφίσει το λαιμό από το βήχα, καθώς περιέχει χημικές ουσίες οι οποίες στοχεύουν στους ιούς που προσβάλλουν τη ρινική κοιλότητα. Επιπλέον, η πιπερόριζα βοηθάει στη μείωση του πόνου και του πυρετού, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται ως ήπιο ηρεμιστικό για χαλάρωση. Μούσκεψε φρέσκο τζίντζερ σε νερό που βράζει μέχρι που το νερό να κιτρινίσει και μετά πιες το σαν τσάι με λίγο μέλι. Μπορείς επίσης να την χρησιμοποιήσεις στο αγαπημένο σου πιάτο με κοτόπουλο και έτσι να έχεις δύο σε ένα.
Ζεστό τσάι. Το πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμά τις μολύνσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας ταυτόχρονα τη βουλωμένη μύτη από το συνάχι. Το ζεστό τσάι είναι ιδανικό πρωινό ή βραδινό για τις μέρες με κρυολόγημα, συνοδευμένο με κράκερς, φρυγανιές ή τοστ, καθώς αυτό βοηθά στη διαδικασία της πέψης.
Προσοχή, όμως: Τόσο οι σούπες όσο και τα ροφήματα πρέπει να πίνονται χλιαρά κι όχι καυτά. Στα ροφήματα που πίνεις είναι προτιμότερο να μην προσθέσεις ζάχαρη. Η επιπλέον ζάχαρη εμποδίζει τα λευκοκύτταρα στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies