Η μείωση της ερωτικής διάθεσης, της libido, με το πέρασμα των χρόνων είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Ο βαθμός αυτής της μείωσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο οι περισσότεροι άντρες δηλώνουν πως το σεξουαλικό ενδιαφέρον τους αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 60 ή 70 ετών.
Και παρότι αυτή η αλλαγή στις προαναφερθείσες ηλικίες είναι φυσιολογική, τι ισχύει όταν συμβαίνει σε νεότερους άντρες; Πολλές φορές, διαβάζουμε σε έρευνα της Κλινικής Mayo, η έλλειψη ερωτικής διάθεσης σε νεότερους άντρες μπορεί να κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχει διαγνωστεί. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι ανάμεσα στους πιο συχνούς υπαίτιους αυτής της μείωσης ενώ μια ενδοκρινολογική διαταραχή μπορεί επίσης να επηρεάσει την ερωτική διάθεση. Σε άλλες περιπτώσεις, η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος μπορεί να σχετίζεται με τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.
Τα καλά νέα είναι πως σχεδόν σε κάθε περίπτωση υπάρχει λύση, αρκεί να κάνετε μια συζήτηση με το γιατρό σας.
Σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα θα σας εξετάσει φυσικά και θα ζητήσει ορισμένες εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις που θα βοηθήσουν να προσδιοριστούν τα αίτια για την απώλεια της ερωτικής διάθεσης.
Και από τη στιγμή που θα βρεθεί η υποβόσκουσα κατάσταση που σας επηρεάζει είναι συνήθως απλό να δοθεί λύση και η ερωτική σας ζωή να επιστρέψει στο φυσιολογικό.
Σε τι μπορεί να οφείλεται η μειωμένη ερωτική επιθυμία
Ψυχολογικά θέματα: Το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας, προβλήματα στη σχέση ή στην οικογένεια, κατάθλιψη και διανοητικές διαταραχές είναι μερικοί από τους πολλούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική επιθυμία.
Προβλήματα υγείας: Ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, φάρμακα ακόμη και κάποιες θεραπείες για την τριχόπτωση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική επιθυμία και δραστηριότητα στους άντρες.
Ορμονικές αιτίες: Τα επίπεδα της τεστοστερόνης, τα οποία μειώνονται φυσικά με το πέρασμα του χρόνου, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ερωτική επιθυμία στους άντρες. Τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης μπορεί, εκτός από την ηλικία, να οφείλονται σε χρόνιες ασθένειες και φαρμακευτική αγωγή. Εκτός από την τεστοστερόνη, μια δυσλειτουργία στις ορμόνες του θυρεοειδή μπορεί επίσης να επηρεάσει την ερωτική επιθυμία στους άντρες.
Χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης: Η ερωτική επιθυμία ξεκινάει από τον εγκέφαλο και το σύστημα ανταλλαγής χημικών μηνυμάτων στον εγκέφαλο σχετίζεται άμεσα με τη libido. Η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, παίζει μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς όταν τα επίπεδά της είναι χαμηλά μπορεί αυτό να επηρεάσει την σεξουαλικότητα του άντρα.