Το σώμα μας αποτελείται από κύτταρα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ένα μικρό κύκλο ζωής και στη συνέχεια αντικαθίστανται από νεότερα. Ορισμένες φορές, ο κύκλος ζωής των κυττάρων δεν εξελίσσεται ομαλά, οπότε τα κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται χωρίς έλεγχο, ενώ μπορεί να μην πεθάνουν σύμφωνα με τον αρχικό τους προγραμματισμό. Αυτό συμβαίνει στον καρκίνο. Στο λέμφωμα ο ανώμαλος πολλαπλασιασμός των κυττάρων αφορά κατά κύριο λόγο τα λεμφοκύτταρα (κύτταρα του αίματος).
Το λέμφωμα είναι ο 5ος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη και η 7η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πιο συνηθισμένες μορφές τους είναι τα λεμφώματα Hodgkin που προσβάλλουν κυρίως νεαρές ηλικίες (από 20 έως 40 ετών) ενώ τα Μη Hodgkin προσβάλλουν κυρίως τη μέση ηλικιακή ομάδα (40 έως 60 ετών).
Σε τι οφείλεται το λέμφωμα;
Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια τι προκαλεί την εμφάνιση του λεμφώματος, παρόλα αυτά γνωρίζουμε ότι δεν είναι μεταδοτικό. Μια πιθανή αιτία, όπως εικάζουν οι επιστήμονες, είναι πως το λέμφωμα παρουσιάζεται σε φάσεις όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, είτε εξαιτίας κάποια σοβαρής λοίμωξης από ιό, από ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή ακτινοβολία για θεραπευτικούς σκοπούς.
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν;
• Διόγκωση λεμφαδένων (κυρίως του λαιμού, της μασχάλης ή της κοιλιάς), η οποία συνήθως είναι ανώδυνη και μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα.
• Πυρετός
• Νυχτερινές εφιδρώσεις
• Απώλεια βάρους, χωρίς να το έχετε επιδιώξει ή χωρίς κάποιο άλλο γνωστό λόγο.
• Έντονο αίσθημα κόπωσης και αναιμία.
• Διόγκωση του σπλήνα ή/και του ήπατος.
• Πόνοι στα οστά.
• Κνησμός (Φαγούρα).
Προτού ανησυχήσετε, θυμηθείτε ότι τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αποδοθούν και σε πολλές άλλες ασθένειες και μικροενοχλήσεις, οπότε η εμφάνισή τους δεν υποδηλώνει απαραίτητα την ύπαρξη λεμφώματος. Ωστόσο, όταν κάποια από αυτά επιμένουν, καλό θα είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της νόσου ή να διαγνωστεί έγκαιρα, ιδιαίτερα όταν παρατηρήσετε λεμφαδενική διόγκωση που επιμένει.
Υπάρχει θεραπεία για το λέμφωμα;
Οι σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις και νέες θεραπείες έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής. Σήμερα, υπάρχουν μορφές λεμφώματος που θεραπεύονται πλήρως ενώ για τις άλλες υπάρχουν θεραπευτικά σχήματα που τις κρατούν υπό έλεγχο ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των ασθενών.
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment