Categories: Ειδήσεις

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BIHELab)

Το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bioinformatics and Human Electrophysiology Lab -BIHELab) έχει την έδρα του στη Κέρκυρα και καλύπτει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σχετικά με τις νευρολογικές διαταραχές και τη συσχέτιση τους με τις υποκυτταρικές μετρήσεις βιοενέργειας. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις (π.χ. άνοιες, νόσος Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, κ.ά), που προσβάλλουν πλέον ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών και η  αποσαφήνιση των παθογενετικών παραγόντων τους. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία νέων και αποτελεσματικών πρωτοκόλλων διάγνωσης διαφόρων τύπων άνοιας και νευρολογικών διαταραχών μέσα από τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση, τη βιολογική ανάλυση καθώς και τη μαθηματική μοντελοποίηση και προσομοίωση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με αυτές τις νόσους, με στόχο να βελτιωθούν οι υφιστάμενες τεχνικές αντιμετώπισης τους, αλλά και να σχεδιαστούν νέες στοχευμένες θεραπείες. Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BIHELab) είναι ο  αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Βλάμος, ο οποίος μαζί με την ερευνητική του ομάδα έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, όπως είναι το πρώτο πρωτόκολλο παγκοσμίως για την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, βάσει βιοδεικτών, το 2012, που δημιούργησε βάσιμες ελπίδες για την αναστολή της νόσου. Πριν από αυτό η ομάδα είχε ανακαλύψει το φαινόμενο της «ηλεκτρικής θρόμβωσης», δηλαδή του μηχανισμού εκείνου που εξηγεί μία σειρά δυσλειτουργιών στην εσωτερική μεμβράνη των μιτοχονδρίων, επηρεάζοντας την ποσότητα και την λειτουργία των κυτταρικών αυτών οργανιδίων, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη νόσο Aλτσχάιμερ. Πέρσι  τον Μάρτιο, στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενετικής Γηριατρικής και Έρευνας στις Νευροεκφυλιστικές Νόσους (GeNeDis – Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research), η ερευνητική ομάδα του Παναγιώτη Βλάμου, παρουσίασε τον μηχανισμό λειτουργίας της νόσου του Πάρκινσον, βάσει του οποίου θα καθοριστούν οι βιοδείκτες πρόκλησής της και θα δημιουργηθεί το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσής της. Σύμφωνα με τον καθηγητή  Βλάμο, η ερευνητική διαδικασία δημιουργίας του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια και θα ακολουθήσει την ίδια μέθοδο με αυτή της πρώιμης διάγνωσης για το Αλτσχάιμερ (η οποία ξεκίνησε το 2011), η οποία σήμερα βρίσκεται ήδη στην δεύτερη φάση των κλινικών μελετών.

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies