Ήταν όλοι τους εκεί με έναν και μοναδικό σκοπό: την ενημέρωση και βελτίωση της γνώσης στο πεδίο της νανοϊατρικής και των θεραπευτικών εφαρμογών της στη μάχη κατά του καρκίνου. Πανεπιστημιακοί, φοιτητές, ερευνητές όλων των βαθμίδων, ιατροί, φαρμακοποιοί, βιολόγοι, χημικοί, φυσικοί και άλλοι εργαζόμενοι στον κλάδο υγείας, αλλά και απλοί πολίτες πλημμύρισαν χθες το αμφιθέατρο του Αρεταίειου νοσοκομείου για να παρακολουθήσουν την ημερίδα με τίτλο ‘Νανοϊατρική- Ογκολογία: Καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα για τον καρκίνο’ που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Νανοϊατρικής κατά του Καρκίνου.
Την εκδήλωση άνοιξαν με σύντομους χαιρετισμούς ο Αν. Υπουργός Παιδείας, καθ. Κων/νος Φωτάκης, ο Πρύτανης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εφορείας των Παν/κών Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο Γεώργιος Πολυμενέας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΕΚΠΑ) Ευστράτιος Πατσούρης, και ο Πρόεδρος της Φαρμακευτικής Σχολής ΕΚΠΑ Παναγιώτης Μαράκος.
“Να ανοίξει δρόμος στην έρευνα νέων ερευνητών σε προ και μετα-διδακτορικό επίπεδο, ιδιαίτερα στον τομέα της Νανοϊατρικής”, δήλωσε ο Αναπ. Υπουργός Κ. Φωτάκης, ο οποίος επισήμανε πως η έρευνα βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, αφού μαζί με την υγεία και την παιδεία αναμένεται να δώσει ευκαιρίες και προοπτική την επόμενη ημέρα μετά την κρίση, ενώ ο Πρύτανης επισήμανε την σπουδαιότητα της Νανοϊατρικής και της εφαρμογής της Νανο-τεχνολογίας στη θεραπεία του καρκίνου.
Ο κύκλος εργασιών της ημερίδας άνοιξε με την παρουσίαση της Ελληνικής Εταιρίας Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας (ΕΛΕΝΕΠΥ) από τον Αναπλ. Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Ευστάθιο Ευσταθόπουλο, ο οποίος τόνισε τις νέες προοπτικές στο χώρο της υγείας που ανοίγει ο νέος αυτός επιστημονικός κλάδος. Νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά “εργαλεία”, μεγάλη απεικονιστική ακρίβεια στην ανίχνευση συμπτωμάτων σε πιο πρώιμο στάδιο συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους, στοχευμένη θεραπεία, αποτελεσματικότερη αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, καθώς και χρήση λιγότερο επεμβατικών τεχνικών, είναι τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή των μεθόδων της νανοιατρικής.
Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες, όπως της Επίκουρης Καθηγήτριας Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Μαρίας Γαζούλη, που εστίασε στη Νανοτεχνολογική απομόνωση και στον μοριακό χαρακτηρισμό κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων. Για “ευφυή” νανοσυστήματα χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων και για το στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, μίλησε η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής, στο ΕΚΠΑ, Νατάσα Πίππα, ενώ η Πηνελόπη Μπουζιώτη που είναι Ερευνήτρια Β’ Βαθμίδας στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας, και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ραδιοχημικών Μελετών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ραδιοεπισημασμένων διαγνωστικών και θεραπευτικών παραγόντων για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Πιο στοχευμένη ήταν η ομιλία του επικεφαλής του εργαστηρίου Βιομηχανικής Χημείας του ΕΚΠΑ, που έχει εξειδίκευση στη Χημεία, Τεχνολογία και Σύνθεση Πολυμερών, Ε. Ιατρού, ο οποίος επικεντρώθηκε στις “έξυπνες” υδρογέλες για την αποτελεσματική χορήγηση Gemcitabine για τη θεραπεία του παγκρεατικού καρκίνου. Στα σύνολα νανοσωματιδίων και στην προοπτική χρήσης τους για την ανίχνευση καρκίνου, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, που είναι Καθηγητής, Σχ. Εφαρμοσμ. Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ενώ ο Γιώργος Λούντος, που είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθηνών εστίασε στο ρόλο της βιοϊατρικής μηχανικής που βασίζεται στα νανοσωματίδια μεταφοράς φαρμάκων (απεικόνιση, υπερθερμία κ.λ.π.).
Η ενημερωτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας & Νανο-τεχνολογίας, Διευθυντή του Εργαστηρίου της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, και Προέδρου της ΕΦΕ, Κων/νου Δεμέτζου, ο οποίος επικεντρώθηκε σε μια εντελώς καινούργια ομάδα νανοτεχνολογικών προϊόντων, που θεωρούνται διάδοχα των νανοφαρμάκων πρώτης γενιάς, στα «Νανο-ομοειδή» (nanosimilars), αλλά και στη σχετική νομοθεσία κυκλοφορίας τους.
Να σημειωθεί ότι η ημερίδα διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, από την Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα για τη Νανοϊατρική (European Technology Platform on Nanomedicine, ETPN) και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ENTRANS (Enabling Nanomedicine TRANSlatin), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή δράση του ETPN, που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και που έχει ως στόχο την ενημέρωση και τη βελτίωση της γνώσης στο πεδίο της νανοϊατρικής και των εφαρμογών της στην μάχη κατά του καρκίνου, τόσο σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και θεραπείας. Όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ETPN, για τη διάρθωσή της, τον για τρόπο διασυνδεσής της με τη νανοϊατρική κοινότητα, καθώς και με τον τρόπο προώθησης των καινοτόμων προσεγγίσεων της στην αγορά, έτσι ώστε να είναι προσιτές στους ασθενείς.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Georgetown Alumni Club of Greece και της ΕΦΕ, με την αποκλειστική χορηγία της ZITA GROUP.
Leave a Comment