Το συνένζυμο Q10 απομονώθηκε πρώτη φορά το 1957 στις ΗΠΑ και από τότε έχουν γίνει πολλές μελέτες για την επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό. Σήμερα είναι γνωστό πως πρόκειται για μια ουσία, η οποία κατατάσσεται στις βιταμίνες αν και ο τρόπος δράσης της είναι διαφορετικός, που βρίσκεται σε κάποιες ποσότητες μέσα στις τροφές αλλά κυρίως συντίθεται σε ιστούς του σώματός μας.
Tips: Ξέρετε ότι…
Από το 1957 που ανακαλύφθηκε μέχρι το 1988 έγιναν 2300 μελέτες σχετικά με το Q10, κάτι που δείχνει το μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον για αυτή την ουσία.
Γιατί είναι απαραίτητο
Το συνένζυμο Q10 θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά διατροφικά συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας, αφού συμβάλει στη μετατροπή της χημικής ενέργειας των τροφών σε βιολογική, ώστε να αξιοποιείται στο μέγιστο από τον οργανισμό μας. Η παρουσία του είναι απαραίτητη στα μιτοχόνδρια των ιστών, όπου συντελείται αυτή η μετατροπή, ενώ ιστοί όπως το μυοκάρδιο, οι σκελετικοί μύες και ο εγκέφαλος απαιτούν αυξημένα επίπεδα Q10. Επίσης, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τα μόρια λίπους από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μερικές ακόμη από τις σημαντικές δράσεις του είναι πως σταθεροποιεί τις κυτταρικές μεμβράνες, βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, περιορίζει την περιοδοντική νόσο και, τέλος, μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Που το βρίσκουμε
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να συνθέτει αυτό το πολύτιμο συνένζυμο, ωστόσο διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά τη σύνθεσή του. Ένας άλλος τρόπος να το προσλάβουμε είναι μέσα από τη διατροφή μας, αφού το συνένζυμο Q10 βρίσκεται σε πολλές τροφές, φυτικές και ζωικές. Σε μεγαλύτερες ποσότητες βρίσκεται στη σόγια, τις σαρδέλες, το σκουμπρί, το μοσχαρίσιο κρέας, τα πιτυρούχα δημητριακά, το κοτόπουλο, τους ξηρούς καρπούς και το σπανάκι. Άλλες τροφές με ικανοποιητική ποσότητα του Q10 είναι το χοιρινό, τα αυγά, το σουσάμι, τα έλαια (ελαιόλαδο, βαμβακέλαιο και σογιέλαιο), ορισμένα λαχανικά και φρούτα.
Οι επιπτώσεις από την έλλειψή του
Έλλειψη του συνενζύμου Q10 μπορεί να παρατηρηθεί όταν υπάρχει μειωμένη βιοσύνθεσή του από τον οργανισμό, υπερβολική χρησιμοποίησή του από το σώμα, ανεπαρκής πρόσληψη μέσα από τη διατροφή ή συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων. Επίσης η μόλυνση, η λήψη κάποιων φαρμάκων, η φυσική γήρανση και το στρες είναι παράγοντες που οδηγούν σε μειωμένη σύνθεση της ουσίας αυτής. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα χρόνιας κόπωσης, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιαγγειακά νοσήματα, ευαισθησία σε μολύνσεις, μειωμένη μυϊκή δύναμη και αντοχή ακόμη και διανοητικά προβλήματα.
Το συνένζυμο Q10 κατά των ημικρανιών
Τα επεισόδια χρόνιας ημικρανίας μειώθηκαν στο μισό στο 48% των ατόμων που έπαιρναν καθημερινά για τρεις μήνες 300 mg σε συμπλήρωμα διατροφής το συνένζυμο Q10, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία. Αντίθετα, μόνο το 14% των ασθενών που έπαιρναν πλασέμπο (ουσία χωρίς δραστικά συστατικά) είχαν αυτό το βαθμό ανακούφισης. Με αυτή την έρευνα συνδέεται η πρόσφατη θεωρία για τις ημικρανίες, που πιθανολογεί ως μια από τις αιτίες της την έλλειψη ενέργειας στα μιτοχόνδρια των νευρικών κυττάρων.