Categories: Πρόληψη

Πώς δεν θα σας ρίξει στο κρεβάτι μια ίωση

Εάν τακτικά κοιμόμαστε λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτες, είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να κολλήσουμε κάποια ίωση. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Sleep.

Η στέρηση ύπνου, όχι ένα και δύο ξενύχτια το μήνα αλλά σε τακτική βάση, έχει σχετιστεί με κακή διάθεση, αντιπαραγωγικότητα ενώ συνεχόμενη και σε βάθος χρόνου προκαλεί απώλεια μνήμης και διανοητικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, εξακολουθούμε να μην κοιμόμαστε αρκετές ώρες. Μάλιστα, επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκάλεσαν πρόσφατα τον ελλιπή ύπνο “επιδημία δημόσιας υγείας”.

Για τη διενέργεια της μελέτης, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 164 εθελοντές από το 2007 έως το 2011,χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα “ρολόι” για να καταγράφουν την ποιότητα του ύπνου τους. Επί δύο μήνες, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε ελέγχους υγείας και συνεντεύξεις για να καταγραφεί το επίπεδο άγχους τους, η προσωπικότητά και οι καθημερινές τους συνήθειες. Μετά τους δύο μήνες, οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν σε ένα ξενοδοχείο και τους δόθηκε ο ιός του απλού κρυολογήματος. Κατόπιν, οι ειδικοί τους παρακολούθησαν για να δουν αν θα “κολλήσουν”.

Οι ερευνητές θεωρούν πως αυτή η μεθοδολογία αναπαράγει με ακρίβεια μια τυπική εβδομάδα κάποιου κατά την περίοδο των ιώσεων και της γρίπης, καθώς βασίζεται στα φυσικά πρότυπα ύπνου των συμμετεχόντων, σε αντίθεση με μελέτες όπου οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεχνητή στέρηση ύπνου.
Αυτό που βρέθηκε, ήταν πως οι συμμετέχοντα που είχαν κοιμηθεί λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ την εβδομάδα πριν τους δοθεί ο ιός ήταν 4,2 φορές πιο πιθανό να καταλήξουν με ίωση, συγκριτικά με εκείνους που κοιμήθηκαν τουλάχιστον επτά ώρες. Εκείνοι που κοιμήθηκαν λιγότερες από πέντε ώρες ανά βράδυ, ήταν 4,5 φορές πιο πιθανό να καταλήξουν άρρωστοι.

“Η έλλειψη ύπνου ήταν πιο σημαντική από κάθε άλλο παράγοντα στην πρόβλεψη της πιθανότητας να αρρωστήσουν οι συμμετέχοντες” δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Aric Prather. “Η ηλικία, τα επίπεδα άγχους, η μόρφωση ή το εισόδημά τους δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Ούτε καν το αν ήταν καπνιστές ή όχι. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία, στατιστικά οι ώρες ύπνου ήταν εκείνες που καθόρισαν τη δύναμη του ανοσοποιητικού τους”.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea
Tags: ΙΩΣΗ

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies