“Είμαστε μόλις στην αρχή της κατανόησης του μικροβιώματος του υγιούς δέρματος και τους μηχανισμούς με τους οποίους το μικροβίωμα προκαλεί δερματικές παθήσεις”, ανέφερε ο καθηγητής.”Έχουμε ανάγκη αυτόν τον αποικισμό, ο οποίος πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία και που αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγεία μας”.
Στο παρελθόν, οι ειδικοί υπέθεταν πως στο δέρμα υπήρχαν βακτήρια μόνο στην περίπτωση που εντοπιζόταν μια δερματική πάθηση, οπότε και προσπαθούσαν να τα καταπολεμήσουν. Όμως, οι νέες τεχνολογίες ανάλυσης του γονιδιώματος αποκάλυψαν ότι το φυσιολογικό υγιές δέρμα αποικίζεται από μία πολυπληθή και ιδιαιτέρως ποικιλόμορφη κοινότητα οργανισμών, ο καθένας από τους οποίους κατοικεί στο δικό του βιότοπο στην επιφάνεια, αλλά και στα εσωτερικά στρώματα του δέρματος.
Κάθε άνθρωπος και ένα μοναδικό μικροβίωμα
Η ακριβής αναλογία και ποσότητα για καθένα από τους πολλούς τύπους βακτηρίων του δέρματος διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία –για παράδειγμα, συντελείται μια σημαντική αλλαγή στην εφηβεία– αλλά και με το φύλο, με τη κληρονομικότητα του ατόμου, καθώς και με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης. Επηρεάζεται επίσης από τις καιρικές συνθήκες και το περιβάλλον, από την εργασία και τις προσωπικές συνήθειες κάθε ατόμου, όπως για παράδειγμα από τη συχνότητα του καθαρισμού και τον τύπο του καθαριστικού που χρησιμοποιείται.
Πώς τo μικροβίωμα του δέρματος επηρεάζει την ακμή
Η τυπική αντιμετώπιση της ακμής μέχρι σήμερα περιλαμβάνει τοπικά ή από του στόματος αντιβιοτικά. “Δεν είναι, όμως, εξειδικευμένα και εξαλείφουν όλα τα βακτήρια στο δέρμα, όχι μόνο το ένοχο βακτήριο του P acnes. Τίθεται επίσης το ζήτημα της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, η οποία συνδέεται με τις ανησυχίες που εκφράζονται σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και τα αυξανόμενα επίπεδα αντοχής σε αυτά” επισήμανε στο συνέδριο η Γαλλίδα καθηγήτρια Βriggitte Dreno, M.D., Ph.D.
Μια εναλλακτική στρατηγική κατά της ακμής είναι η αναζήτηση τρόπων προώθησης της φυσικής παραγωγής αντιμικροβιακών πεπτιδίων (AMPs). Τα πεπτίδια αυτά μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλεί εξάρσεις ακμής ενώ δεν προκαλούν ανησυχία όσον αφορά τη μικροβιακή αντοχή.
Μια άλλη στρατηγική είναι ο έλεγχος των φλεγμονωδών σημάτων που το βακτήριο P acnes ενεργοποιεί με τόσο αποτελεσματικό τρόπο. Τέλος, υπάρχει η επιλογή της διερεύνησης της βιταμίνης B12, καθώς πρόσφατες επιστημονικές εργασίες δείχνουν ότι η παραγωγή της μειώνεται στο μικροβίωμα ατόμων με ακμή.
Leave a Comment