Αίσθημα κόπωσης, ναυτία, κακή ψυχολογία, απώλεια μαλλιών. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι ασθενείς με λέμφωμα, του πέμπτου πιο συχνού καρκίνου στην Ευρώπη και η έβδομη αιτία θανάτου.
Μπορεί ένας ασθενής με λέμφωμα να συνεχίσει την ζωή του; Η απάντηση είναι ναι, παρά το γεγονός πως οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας δεν βιώνονται ούτε από όλους τους ασθενείς ούτε στον ίδιο βαθμό. Επίσης, πολλές από αυτές μπορούν να εξαλειφθούν ή να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό. Συνήθως, είναι παροδικές και θα εξαφανιστούν με το πέρας της θεραπείας σας. Παρόλα αυτά, κάποιες από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι σοβαρές και μόνιμες, όπως για παράδειγμα η υπογονιμότητα.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες:
Αίσθημα κόπωσης: Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, είναι πιθανό να νιώθετε συχνά την ανάγκη να ξεκουραστείτε ή να κοιμηθείτε. Αυτό το χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να διακόψετε την εργασία σας και να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας στις ανάγκες του οργανισμού σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλής έντασης γυμναστική, όπως το βάδισμα, το χαλαρό τρέξιμο, η κολύμβηση και το ποδήλατο, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το αίσθημα της κόπωσης. Σε κάθε περίπτωση, σεβαστείτε τις ανάγκες του οργανισμού σας και φροντίστε να εισάγετε σταδιακά την άσκηση στο πρόγραμμά σας.
Ναυτία: Είναι πιθανό να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Αν κριθεί απαραίτητο από το γιατρό σας, μπορείτε να λάβετε αντιεμετική αγωγή.
Διάρροια ή δυσκοιλιότητα: Φροντίστε να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών, ώστε να μην αφυδατωθείτε. Επίσης, ενημερώστε σχετικά το γιατρό σας. Υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούν να σας υποστηρίξουν.
Απώλεια μαλλιών: Συζητήστε με το γιατρό σας κατά πόσον η θεραπεία θα προκαλέσει την απώλεια των μαλλιών σας. Αν ναι, υπάρχουν τρόποι αποκατάστασης με καλά αισθητικά αποτελέσματα.
Ξηροστομία ή δυσκολία στην κατάποση: Ίσως σας βοηθήσει να πλένετε το στόμα σας με χλιαρό νερό και χαμομήλι. Επίσης, κρατήστε τα δόντια σας καθαρά, έπειτα από κάθε γεύμα, βουρτσίζοντάς τα ελαφρά, για να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης ή / και αιμορραγίας. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας και ενημερώστε τον για τη νόσο σας, ώστε να φροντίσει τα δόντια και τα ούλα σας. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην κατάποση, φροντίστε η τροφή σας να είναι σε υγρή ή υδαρή μορφή.
Πόνος στα χέρια ή τα πόδια σας (νευροπάθεια): Κάποιες χημειοθεραπείες μπορεί να σας προκαλέσουν νευροπάθεια. Ελαφρά λυγίσματα ή εκτάσεις των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών σας καθημερινά μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή σας.
Μεγάλη αιμορραγία ή μώλωπες και κίνδυνος μόλυνσης: Σε περίπτωση που σας παρουσιαστεί κάποια ασυνήθιστη αιμορραγία ή μώλωπες ή κάποια ένδειξη μόλυνσης, φροντίστε να το αναφέρετε άμεσα στο γιατρό σας. Συμπτώματα γρίπης: Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι πιθανό να σας παρουσιαστούν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης, όπως μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλοι, κούραση ή και πυρετός.
Υπογονιμότητα: Υπάρχει πιθανότητα κάποιες από τις θεραπείες να σας δημιουργήσουν υπογονιμότητα. Συζητήστε με το γιατρό σας για να κανονίσετε τη λήψη σπέρματος ή ωαρίων, προκειμένου να τεκνοποιήσετε στο μέλλον.
Η επίπτωση της ασθένειας στην καθημερινότητα διαφέρει ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστούν πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, η ζωή συνήθως επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Όσο περισσότερες πληροφορίες ζητήσετε για την ασθένεια και τις θεραπευτικές επιλογές σας, τόσο καλύτερα θα διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, αλλά και την ίδια τη νόσο. Ωστόσο, το σημαντικότερο από όλα είναι τόσο οι ασθενείς, όσο και οι οικογένειες και οι άνθρωποι που τους φροντίζουν να παραμείνουν ψύχραιμοι και αισιόδοξοι. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ οι φίλοι και οι συγγενείς αποτελούν ένα πολύ βασικό παράγοντα υποστήριξης και ενθάρρυνσης.
Πηγή: capital.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment