Home / Ειδήσεις / Δύο ιστορίες που περιγράφουν τι τραβούν οι εργαστηριακοί γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ
Δύο ιστορίες που περιγράφουν τι τραβούν οι εργαστηριακοί γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ

Δύο ιστορίες που περιγράφουν τι τραβούν οι εργαστηριακοί γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr
Σας παρουσιάζω δύο ιστορίες, μία πρόσφατη και μία λίγο πιο γλαφυρή που όμως δείχνουν με διαφορετικό τρόπο τι τραβούν τα τελευταία χρόνια οι εργαστηριακοί γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ.
Ιστορία Πρώτη
Τον Νοέμβριο σε εργαστηριακό γιατρό της Αθήνας (έχουμε το όνομα) τον παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ τηλέφωνο, το σηκώνει μια από τις κοπέλες του ιατρείου και της λένε:
“Επειδή έχουν βγεί κάποια χρήματα που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και θα πληρωθείτε (είπαν και το ποσό), πείτε στον ιατρό να μας στείλει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που να λήγει σε ένα μήνα από τώρα”.
Ο γιατρός παίρνει τον λογιστή του, ο λογιστής του εξήγεσε τι πρέπει να πληρώσει στο ΙΚΑ και τι στην εφορία για τις ενημερότητες, τα πληρώνει και ο λογιστής κάνει ό,τι χρειάζεται για να τις εκδώσει. Η εφορία παρόλο που ο άνθρωπός έχει μπει στην ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν το δέχεται και το καταστρατηγεί συστηματικά, βάζοντας στην ενημερότητα την υπόδειξη προς τον ΕΟΠΥΥ ότι πρέπει να παρακρατήσει το 30% από το ποσό που θα πληρωθεί ο γιατρός, υπέρ της εφορίας!!! 
Περνούν οι μέρες, οι βδομάδες, έρχεται η προθεσμία για να πληρώσει, ο γιατρός, δώρα Χριστουγέννων και λοιπές υποχρεώσεις, αλλά πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ δεν γίνεται. 
Εννοείται στα τηλέφωνα οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ έλεγαν “εμείς τα έχουμε στείλει στην κεντρική υπηρεσία, αλλά δεν γνωρίζουμε τι κάνουν εκεί”.
Στα μέσα Ιανουαρίου, έρχεται ένα μήνυμα από τον ΕΟΠΥΥ στον υπολογιστή του γιατρού, που λέει ότι δεν προλάβαμε να σας πληρώσουμε τον Δεκέμβριο φέρτε μας εκ νέου φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που να λήγουν στις 12/2/16. 
Φυσικά για να μην σας κουράζω πέρασε η προθεσμία και πάλι δεν έγινε τίποτα. 
 
Μάταια ο γιατρός έπαιρνε την τράπεζα για να ρωτά αν μπήκαν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Όμως και υποκοστολόγηση τιμών έγινε κατά 43% και οι υποχρεώσεις του γιατρού σε προμηθευτές, προσωπικό, τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία τρέχουν κανονικά. 
Ιστορία δεύτερη
την περιγράφει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Χάρης Χ. Βαβουρανάκης
«Tις προάλλες φώναξα στο γραφείο μου τη δεσποινίδα Ιουλία, την κοπέλα που κοιτάζει τα παιδιά μου και φροντίζει το σπίτι μου. Έπρεπε να της δώσω το μισθό της.
– Κάθισε να κάνουμε το λογαριασμό, της είπα. Θα ‘χεις ανάγκη από χρήματα και συ ντρέπεσαι να ανοίξεις το στόμα σου…Λοιπόν… Συμφωνήσαμε για τετρακόσια ευρώ το μήνα – Για πεντακόσια !
– Όχι, για τετρακόσια, το έχω σημειώσει. Εγώ πάντοτε τετρακόσια πληρώνω στις κοπέλες. Λοιπόν, έχεις δύο μήνες εδώ…
– Δύο μήνες και πέντε μέρες…
– Δύο μήνες ακριβώς… Το ‘χω σημειώσει…Λοιπόν, έχουμε τετρακόσια και τετρακόσια, 800ευρώ. Πρέπει να βγάλουμε εννιά Κυριακές… δεν έρχεσαι τις Κυριακές. Πηγαίνεις περίπατο με τα παιδιά. Έπειτα έχουμε τρεις γιορτές…
Η Ιουλία έγινε κατακόκκινη και άρχισε να τσαλακώνει νευρικά την άκρη του φουστανιού της, μα δεν είπε λέξη.
– Τρεις γιορτές… μας κάνουν 30 ευρώ το μήνα. Ο Γιαννάκης ήταν άρρωστος τέσσερις μέρες και δεν του έκανες μάθημα.. Μονάχα με τη Βαρβάρα ασχολήθηκες… Τρεις μέρες είχες πονόδοντο και η γυναίκα μου σου είπε να αναπαυτείς μετά το φαγητό… Αφαιρούμε, 200 ευρώ, σωστά;
Το αριστερό μάτι της Ιουλίας έγινε κατακκόκινο και νότισε. Άρχισε να τρέμει το σαγόνι της. Την έπιασε ένας νευρικός βήχας, έβαλε το μαντίλι στη μύτη της, μα δεν έβγαλε άχνα.
– Την παραμονή της πρωτοχρονιάς έσπασες ένα φλιτζάνι του τσαγιού με το πιατάκι του… Βγάζουμε 10 ευρώ… Το φλιτζάνι κάνει ακριβότερα γιατί είναι οικογενειακό κειμήλιο, μα δεν πειράζει… Τόσο το χειρότερο! Προχωρούμε! Μια μέρα δεν πρόσεξες τον Γιαννάκη, ανέβηκε ο μικρός στο δέντρο και έσκισε το σακάκι του… Βγάζουμε άλλα 90 ευρώ… Άλλη μια μέρα που δεν πρόσεχες, έκλεψε μια καμαριέρα τα μποτάκια της Βαρβάρας. Πρέπει να ‘χεις τα μάτια σου τέσσερα, γι’ αυτό σε πληρώνουμε… Λοιπόν, βγάζουμε άλλα 50 ευρώ. Στις δέκα του Γενάρη σε δάνεισα 100 ευρώ…, αφαιρούμε άλλα 250 ευρώ.
– Όχι, δεν έγινε τέτοιο πράμα. μουρμούρισε η Ιουλία, δεν με δανείσατε ποτέ!
– Το ‘χω σημειώσει!
– Καλά…
– Βγάζουμε άλλα 250 ευρώ, μας μένουν 350.
Τα μάτια της Ιουλίας γέμισαν δάκρυα. Κόμποι ιδρώτα γυάλιζαν πάνω στη μύτη της. Κακόμοιρο κορίτσι!
– Μα εγώ μια φορά μονάχα δανείστηκα χρήματα. Μονάχα 10 ευρώ, από την κυρία, μουρμούρισε η Ιουλία και η φωνή της έτρεμε…
Αυτά είναι όλα όλα που δανείστηκα.
– Μπα; Και γω δεν τα είχα σημειώσει αυτά !
Λοιπόν, άλλα 10 έξω, μας μένουν 340. Πάρε τα χρήματά σου, αγαπητή μου!
Πέντε, δέκα, εκατό, … τριακόσια σαράντα. Πάρ’ τα…
Και της έδωσα 340 ευρώ. Τα πήρε με τρεμουλιαστά δάχτυλα και τα έβαλε στην τσέπη της.
– Ευχαριστώ, ψιθύρισε.
Πετάχτηκα ορθός και άρχισα να βηματίζω πέρα δώθε στο γραφείο. Με έπιασαν τα δαιμόνια μου.
– Και γιατί με ευχαριστείς;
– Για τα χρήματα.
– Μα, διάολε, εγώ σε έκλεψα, σε λήστεψα! Και μου λες κι ευχαριστώ;
– Οι άλλοι δε μου ‘διναν τίποτα !!!!!.
– Δε σου ‘διναν τίποτα. Φυσικά! Σου έκανα μια φάρσα για να σου γίνει σκληρό μάθημα. Πάρε τα χίλια σου ευρώ! Τα είχα έτοιμα στο φάκελο! Μα γιατί δε φωνάζεις για το δίκιο σου; Γιατί στέκεσαι έτσι σαν χαζή; Μπορείς να ζήσεις σ’ αυτό τον κόσμο αν δεν πατήσεις λίγο πόδι, αν δε δείξεις τα δόντια σου; Γιατί είσαι άβουλη; Μουρμούρισε μερικά ευχαριστώ και βγήκε.»
Είναι ένα διήγημα, από τα πολλά, που έγραψε ο Αντον Τσέχωφ, «Julia Vassilyevna» ο τίτλος του. Μια απλή, παραστατική, έντονη περιγραφή της καθημερινότητας της εποχής. Αλλάξτε απλά τους ήρωες, προσαρμόστε τους στην εποχή μας, δώστε όνομα και στις περικοπές, δε μπορεί, κάτι θα σας θυμίζει…. εγώ απλά άλλαξα το νόμισμα προς επικαιροποιηση. 
Μήπως οι δύο ιστορίες έχουν κάποιες ομοιότητες; 
 
Μήπως τελικά οι εργαστηριακοί γιατροί πρέπει κάτι να κάνουν με την κοροϊδία που υφίστανται; 
Μήπως τελικά η μη αντίδραση φτάνει να κάνει τον ΕΟΠΥΥ να συμπεριφέρετε όλο και χειρότερα;
Μήπως θα έπρεπε, αυτούς τους ανθρώπους, που τους έχει καταστρέψει οικονομικά να τους σεβόταν τουλάχιστον χωρίς να τους κοροιδεύει; 
Τέλος μήπως πρώτα θα έπρεπε ο ΕΟΠΥΥ να έκανε περικοπές εξόδων κατά 43% αρχίζοντας από τους μισθούς Προέδρων, αντιπροέδρων κλπ και μετά να ξεσπά στις αμοιβές των γιατρών για να δείξει το καλό παράδειγμα και ότι πράγματι σέβεται αυτούς τους άνθρώπους που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται;
Μήπως απειλές για πρόστιμα και για bonus σε υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ είναι άκαιρα, για τους παρόχους του, την στιγμή που έχει τόσο μεγάλες οφειλές και συμπεριφορά δουλοπάροικου προς τους γιατρούς;
Τελικά η ιστορία με την οικιακή βοηθό δεν έχει τόσες ομοιότητες, με τους γιατρούς και τον ΕΟΠΥΥ σήμερα;

 

Οι σκέψεις τα συμπεράσματα δικά σας…!

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …