Ευτυχώς, οι ειδικοί συστήνουν τρόπους που απομακρύνουν σχεδόν όλα τα κατάλοιπα και κάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά μας απολύτως υγιεινά.
Ξεφλούδισμα
Στα φρούτα και τα λαχανικά που η φλούδα τους μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, το ξεφλούδισμα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απομάκρυνσης των τοξικών υπολειμμάτων. Απλά, πριν τα ξεφλουδίσετε, πλύνετε τα φρούτα καλά με χλιαρό νερό για να απομακρυνθούν όσο περισσότερες βλαβερές ουσίες γίνεται.
Πλύσιμο
Ένας άλλος εύκολος τρόπος να απομακρύνουμε τα ίχνη των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων είναι να πλύνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με χλιαρό νερό – όχι, ζεστό καθώς οι ειδικοί έχουν βρει πως το χλιαρό νερό απομακρύνει πιο αποτελεσματικά τα κατάλοιπα.
Μούλιασμα σε νερό με ξύδι
Τα φυλλώδη λαχανικά ή τα φρούτα με μικρό και ευαίσθητο καρπό, όπως π.χ. οι φράουλες, δύσκολα καθαρίζουν μόνο με το ξέπλυμα. Αφού τους ρίξετε άφθονο νερό, γεμίστε ένα μπολ με χλιαρό νερό και περίπου 1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι ή χυμό λεμονιού και αφήστε τα για 5-10 λεπτά. Ξεπλύντε τα με δροσερό νερό και αφήστε τα να στραγγίσουν.