του Κωνσταντίνου Λούβρου, Μ.D., medlabnews.gr
Κυκλοφορία νέας θεραπείας στην Ελληνική αγορά για τους ασθενείς με Άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π)
Το Άσθμα και η Χ.Α.Π ταλαιπωρούν εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και αποτελούν παράλληλα μια σημαντική «πληγή» για τις δαπάνες Υγείας.
Το άσθμα: μια συχνή νόσος κάθε ηλικίας
Το άσθμα είναι μια συχνή, χρόνια και ετερογενής αναπνευστική νόσος, που επηρεάζει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, ή φύλου. Τα συμπτώματα του άσθματος επηρεάζουν την υγεία του ασθενούς αλλά και την ποιότητα της ζωής του. Οι ασθενείς -ιδιαίτερα τα παιδιά και οι έφηβοι – δεν μπορούν να παίξουν ή να αθληθούν, ή απουσιάζουν από το σχολείο τους ενώ οι μεγαλύτεροι αποφεύγουν να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες ενώ χάνουν μέρες από την δουλειά τους, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα τους αλλά και αυτή των συγγενών τους.
Πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ελλάδα αποκαλύπτει ότι το 43% των ασθενών θεωρεί ότι το άσθμα τους δεν ελέγχεται καλά, ενώ πάνω από το 50% δηλώνει περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα.
Το άσθμα αποτελεί κοινή, χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών, προκαλώντας επαναλαμβανόμενες περιόδους συριγμού, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια και βήχα, συνήθως το βράδυ ή νωρίς το πρωί.
Η στένωση δεν παρουσιάζεται συνεχώς στο ήπιο άσθμα, αλλά συμβαίνει πιο συχνά όσο το άσθμα επιδεινώνεται. Μπορεί επίσης να ποικίλλει κατά μικρά χρονικά διαστήματα, από μόνη της ή ως αποτέλεσμα κάποιας θεραπείας.
ΧΑΠ: η «σιωπηλή νόσος»
Αποκαλείται «νόσος των καπνιστών» ή «σιωπηλή νόσος». Κι αυτό γιατί κάνει την εμφάνισή της ξαφνικά, συνήθως μετά τα 40, παρόλο που η καταστροφή στους πνεύμονες έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα.
Η Χ.Α.Π χαρακτηρίζεται από επίμονο προοδευτικό περιορισμό της ροής αέρα και σχετίζεται με αυξημένη χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών και των πνευμόνων σε επιβλαβή σωματίδια ή αέρια. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (GOLD) η Χ.Α.Π είναι μια συχνή νόσος που προλαμβάνεται και θεραπεύεται αλλά οι παροξύνσεις και οι συνυπάρχουσες παθήσεις συμβάλλουν στη συνολική βαρύτητα της νόσου2. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 10% των ενηλίκων άνω των 40 ετών, δηλαδή περίπου 500.000 ασθενείς, πάσχουν από Χ.Α.Π, οι μισοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (GOLD) η Χ.Α.Π είναι μια συχνή νόσος που προλαμβάνεται και θεραπεύεται αλλά οι παροξύνσεις και οι συνυπάρχουσες παθήσεις συμβάλλουν στη συνολική βαρύτητα της νόσου.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες που οδηγούν στη μείωση των παροξύνσεων της νόσου, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών καθώς και στη μείωση της θνητότητας. Ελπιδοφόρες νέες φαρμακευτικές θεραπείες είναι διαθέσιμες ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην χώρα μας κυκλοφόρησε πρόσφατα η πρώτη και μοναδική εισπνεόμενη θεραπεία με 24ωρη αποτελεσματικότητα και μία δόση την ημέρα για το άσθμα και την Χ.Α.Π από την GSK
Η νέα θεραπεία αποτελεί συνδυασμό του εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς, φουροϊκής φλουτικαζόνης, και του β2-αγωνιστή μακράς δράσης βιλαντερόλη. Για την αντιμετώπιση του άσθματος έχουν λάβει άδεια δύο δοσολογικά σχήματα (92/22 mcg και 184/22 mcg), ενώ για την αντιμετώπιση της Χ.Α.Π έχει εγκριθεί το δοσολογικό σχήμα 92/22 mcg. Και οι δύο δοσολογίες θα χορηγούνται άπαξ ημερησίως χρησιμοποιώντας μια νέα εισπνευστική συσκευή ξηράς κόνεως. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης προς έγκριση αυτής της νέας θεραπείας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε στη διάθεσή του τα αποτελέσματα 11 κλινικών μελετών σε 7.851 ασθενείς με Χ.Α.Π και 16 μελετών σε 9.326 ασθενείς με Άσθμα.
Η πρωτοπορία της συγκεκριμένης αυτής θεραπευτικής επιλογής έγκειται σε ακριβώς αυτό το γεγονός. Στην καινοτομία δηλαδή των μορίων τα οποία έχουν 24ωρη ισχυρή και εκλεκτική δράση και προσφέρουν ευκολία στον ασθενή, καθώς πλέον μπορεί να λαμβάνει το διπλό συνδυασμό φουροϊκής φλουτικαζόνης, και του β2-αγωνιστή μακράς δράσης βιλαντερόλη μόνο μία φορά την ημέρα χρησιμοποιώντας μάλιστα τη νέα, εξαιρετικά εύκολη στη χρήση συσκευή.
O κ. Roberto Greco, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GSK Ελλάδας & Διευθυντής Χωρών Αδριατικής, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που οι ασθενείς με Άσθμα και Χ.Α.Π στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα νέο θεραπευτικό σχήμα που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής. Η καινοτόμος αυτή θεραπεία αποτελεί την απαρχή μιας σειράς εξατομικευμένων θεραπειών νέας γενιάς της GSK που έρχεται να απαντήσει σε ανάγκες των ασθενών οι οποίες δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα. Η μακροχρόνια πορεία μας και η συστηματική έρευνα στη θεραπευτική κατηγορία των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος, μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε τοποθετώντας πάντα τον ασθενή στο επίκεντρο των ερευνητικών αλλά και εμπορικών μας δραστηριοτήτων»
Η κα. Τζούλια Βασιλειάδου, Ιατρική Διευθύντρια της GSK Ελλάδας, ανέφερε σχετικά: «Η κυκλοφορία του πρώτου σταθερού συνδυασμού εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς & βρογχοδιασταλτικού που προσφέρει συνεχή 24ωρη αποτελεσματικότητα στον ασθενή με μία ημερήσια δόση, αποτελεί ορόσημο για τον ασθενή που πάσχει από Άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Το αίσθημα της δύσπνοιας και οι παροξύνσεις της νόσου που βιώνει ο ασθενής είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και για την αντιμετώπισή τους μπορεί να χρειαστούν ακόμα και νοσηλείες στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας αρνητικά τον ίδιο, την οικογένειά του αλλά και το σύστημα υγείας. H νέα θεραπεία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο Άσθμα και τη Χ.Α.Π, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς να απολαμβάνουν μια πιο φυσιολογική ζωή, χωρίς περιορισμούς από τη νόσο τους. Τα καινοτόμα μόρια 24ωρης δράσης της νέας θεραπείας, προσφέρουν την αποτελεσματικότητα που ο ασθενής χρειάζεται στη διάρκεια του 24ώρου, με μια μόλις εισπνοή την ημέρα, σε μια εξελιγμένη και ιδιαιτέρως εύχρηστη συσκευή. Επιπλέον, η συγκεκριμένη θεραπεία προσθέτει στη φαρέτρα των επαγγελματιών υγείας ένα θεραπευτικό σχήμα το οποίο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία».
Πηγή: medlabgr.blogspot.com