επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Η Γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει μία ομάδα 80 ειδικών ώστε να επιταχυνθεί η έρευνα προς ανάπτυξη εμβολίου για τον ιό Ζίκα. Οι προκλινικές μελέτες του δυνητικού εμβολίου σε πειραματόζωα έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέσα στην άνοιξη. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε ένα μήνα αφότου η εταιρεία έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα έρευνας για το εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα, που έχει συνδεθεί με περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών και νευρολογικών προβλημάτων στην Αμερική.
H Sanofi, η οποία δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για τον δάγκειο πυρετό (μία ασθένεια που μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού, όπως το κουνούπι τίγρης), φέρεται να είπε ότι ελπίζει να εφαρμόσει την τεχνολογία που αναπτύχθηκε για αυτά τα προϊόντα ώστε να επιταχύνει την αναζήτηση για το εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα. Η εταιρεία ήδη κυκλοφορεί εμβόλια για την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και τον κίτρινο πυρετό.
Όπως δήλωσε στο Reuters ο Nicholas Jackson, επικεφαλής του προγράμματος της Sanofi για τον ιό Ζίκα, με τη συνεργασία των παγκοσμίων ρυθμιστικών αρχών η εταιρεία θα μπορούσε να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους τον επόμενο χρόνο, προσθέτοντας ότι η «ραχοκοκκαλιά» του εμβολίου που η Sanofi σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε εκατομμύρια ασθενείς μέχρι σήμερα.
Στα αρχικά στάδια των προκλινικών δοκιμών, ένα φάρμακο ελέγχεται κυρίως για την ασφάλειά του, παρά για την αποτελεσματικότητά του.
«Η φιλοδοξία μας είναι να μειώσουμε κατά έτη το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου» δήλωσε ο Jackson στο Reuters. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 15 ανεξάρτητες μελέτες που ερευνούν εμβόλια κατά του ιού Ζίκα, όπως της Bharat Biotech από την Ινδία, της εταιρείας Inovio από τις ΗΠΑ και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.
Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε ο Π.Ο.Υ. κήρυξε το ξέσπασμα του ιού Ζίκα ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε διεθνή εμβέλεια, επικαλούμενος μία μη αποδεδειγμένη αλλά στηριγμένη σε βάσιμες υποψίες σχέση μεταξύ του ιού και της πρόκλησης μικροκεφαλίας, μία γενετική ανωμαλία που προκαλεί παραμόρφωση του κρανίου οδηγώντας σε μικρότερο μέγεθος κεφαλιού από το φυσιολογικό, καθυστέρηση στην ανάπτυξη και άλλες αναπηρίες στα νεογνά.
Η τελευταία φορά που μία έξαρση ιού χαρακτηρίστηκε ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αφορούσε τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014.
Εν τω μεταξύ η Google επίσης ρίχνει βάρος στην μάχη κατά του ιού Ζίκα, δηλώνοντας ότι οι μηχανικοί της συνεργάζονται με τη Unicef ώστε να χαρτογραφηθεί η εξάπλωση του ιού και να αναγνωριστούν πιθανές εξάρσεις. Ο κολοσσός επίσης ανακοίνωσε τη δωρεά 1 εκατομμυρίου δολαρίων προς τη Unicef, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των κουνουπιών, την ανάπτυξη εμβολίων και την πραγματοποίηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com