Νέα προβλήματα προκύπτουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μετά την εφαρμογή πλαφόν στις εξετάσεις
Ορατά είναι ήδη τα πρώτα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, λίγες μόλις ημέρες μετά την εφαρμογή νέου αυστηρού πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσεις και την επιβολή αριθμητικών ορίωνσυνταγογράφησης και εκτέλεσης ανά κατηγορία εργαστηριακών εξετάσεων, ανάλογα με την ειδικότητα που έχει κάθε γιατρός. Τα όρια άρχισαν να εφαρμόζονται τη Δευτέρα, οπότε και ξεκίνησαν τα εμπόδια στη χορήγηση παραπεμπτικών από τους γιατρούς, ειδικά σε ό,τι αφορά τους χρονίως πάσχοντες και τους ασφαλισμένους που είναι απαραίτητο να διενεργούν σε τακτά χρονικά διαστήματα αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με την ομοσπονδία ατόμων σε σακχαρώδη διαβήτη, όλο και περισσότεροι ασθενείς την εβδομάδα αυτή διαπιστώνουν πως ο θεράπων γιατρός τους αδυνατεί να συνταγογραφήσει εξαιτίας του πλαφόν όλες τις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση της πάθησης τους.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην ειδικότητα των ενδοκρινολόγων, όπου ο θεράπων ιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει περισσότερες από έξι εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές). Και όλα αυτά την ώρα που, όπως αναφέρουν οι ασθενείς, για τη σωστή παρακολούθηση του σακχαρώδη διαβήτη κάθε ασθενής θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχει μια σειρά από τιμές (όπως για παράδειγμά σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL, γλυκοζυλιωμένη, ουρία, κρεατινίνη, αλβουμίνη αίματος και ούρων, γενική ούρων, τρανσαμινάσες).
Αλλά και τα εργαστήρια, μαζί με τα διαγνωστικά κέντρα αναφέρουν πως ειδικά για τους ασφαλισμένους με χρόνιες παθήσεις, η επιβολή πλαφόν έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην παρακολούθησή τους, συμπληρώνοντας πως πλέον πολλοί ασθενείς θα είναι αναγκασμένοι να επισκεφτούν κάποιον άλλο γιατρό που δεν θα έχει υπερβεί τα όρια, προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις της πάθησης για έλεγχο. Προειδοποιούν μάλιστα για μεγάλο “αλαλούμ” στους ασφαλισμένους, που εκτός από το να ρωτούν αν ο γιατρός που θέλουν να επισκεφτούν έχει συμπληρώσει το όριο των μηναίων ραντεβού, θα πρέπει να ρωτούν και αν έχει τη δυνατότητα να γράψει τις συγκεκριμένες εξετάσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας κάθε γιατρός, ανάλογα με την ειδικότητα του, μπορεί να συνταγογραφεί συγκεκριμένες εξετάσεις σε συγκεκριμένο αριθμό. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνδυασμό με το “άγριο μαχαίρι” στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων που ανακοινώθηκε στα τέλη της χρονιάς που πέρασε, το οποίο μεταφράζεται σε μείωση της τιμής κατά 43% μεσοσταθμικά για τις 51 εξετάσεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.
Η νέα κατάσταση έχει προκαλέσει τεράστιες αρρυθμίες στον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων, που από τη μία βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται εξαιτίας των περικοπών στις τιμές, και από την άλλη να δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση με τη χορήγηση παραπεμπτικών από τους γιατρούς. Τα δύσκολα εντούτοις δεν τελειώνουν εδώ για τις επιχειρήσεις των διαγνωστικών, καθώς όπως έχει προειδοποιήσει η τρόικα, αν δεν καταστεί δυνατό να συγκρατηθεί ο προϋπολογισμός για τις εξετάσεις (που φέτος είναι στα 302 εκατ. ευρώ), τότε δεν αποκλείονται και νέες, ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Leave a Comment