Το πιο νόστιμο κρητικό superfood είναι ίσως ο ντάκος, το κρίθινο παξιμάδι που συνδυάζεται με καλής ποιότητας ελαιόλαδο, ντομάτα, φρέσκια ή σάλτσα, και λευκό τυρί. Παρότι ταπεινός και απλός ως προς τα υλικά ο ντάκος, ή κουκουβάγια σε άλλες νησιωτικές περιοχές, είναι ένα πλήρες, γευστικό και χορταστικό γεύμα ή μεζές, άξιος εκπρόσωπος της κρητικής διατροφής.
Η ιδανική επιλογή για το γραφείο ή το βραδινό
Ο κλασικός ντάκος συνδυάζει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ασβέστιο από το τυρί, υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο από το κρητικό, κρίθινο παξιμάδι και μιας φρέσκιας ντομάτας, που μας εμπλουτίζει με βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά. Το ελαιόλαδο προσθέτει τα καλά λιπαρά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ενώ όλο μαζί το γεύμα περιέχει τις απαραίτητες φυτικές ίνες για να χορτάσουμε χωρίς όμως να βαρύνει το στομάχι, γι’ αυτό και είναι ιδανικό για φαγητό στη δουλειά, και για τη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Το καλύτερο συστατικό του ντάκου είναι το κρίθινο παξιμάδι. Το κριθάρι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσιο σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε β- γλυκάνες, που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και κατ’ επέκταση στην μείωση και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, προσφέροντας γρήγορο κορεσμό με διάρκεια. Περιέχει επίσης λιγνάνες, φυτοοιστρογόνα, που διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά για τον καρκίνο του μαστού ή σαν μια εναλλακτική θεραπεία για τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης.
Τι άλλο μπορείτε να προσθέσετε στο ντάκο σας;
Ελιές, ολόκληρες ή φέτες, ρίγανη που θα αυξήσει την αντιοξειδωτική αξία του πιάτου, κάπαρη, κρίταμμο, φέτες πράσινης πιπεριάς κέρατο και ό,τι άλλο ταιριάζει στα δικά σας γούστα.