Home / Υγεία / Συμβουλές / Ωφελεί η νηστεία;
Ωφελεί η νηστεία;

Ωφελεί η νηστεία;

Τα οφέλη από τις περίπου πέντε εβδομάδες της νηστείας της Σαρακοστής –ή και λιγότερες ανάλογα με την επιθυμία μας- είναι πολλά, επισημαίνουν οι διατροφολόγοι και οι διαιτολόγοι, αρκεί όμως αυτή η αποχή από την κατανάλωση προϊόντων κρέατος και άλλης ζωικής προέλευσης, να δώσει τη θέση της σε μία ισορροπημένη διατροφή όπου θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τα οφέλη της νηστείας
•    
Η νηστεία βοηθά σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό να βελτιώσει τη λιπιδαιμική του εικόνα. Η έλλειψη των τροφίμων ζωικής προέλευσης από τη διατροφή (εκτός από θαλασσινά και σαλιγκάρια) σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους που είναι και το πιο επιβαρυντικό. Οι πρωτεΐνες, όσο ωφέλιμες κι αν είναι για τον οργανισμό, μας φορτώνουν επίσης με χοληστερόλη, ουρικό οξύ, κορεσμένα λίπη, τοξίνες. Άρα η αποχή τους για ένα χρονικό διάστημα μπορεί να εξισορροπήσει τον οργανισμό.

•    Αν κρατήσουμε χαμηλά τα λιπαρά από ζωικά προϊόντα (εκτός των θαλασσινών) στη δίαιτά μας κατά τη νηστεία μπορεί να επωφεληθούμε για ρίξουμε τις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα αν στις τελευταίες εξετάσεις μας οι τιμές υπερβαίνουν τις φυσιολογικές.

•    Αν υποφέρουμε από υψηλή πίεση η νηστεία μπορεί επίσης να μας βοηθήσει χάρη στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια που είναι τροφές πλούσιες σε κάλιο, ένα φυσικό “αντίδοτο” στην υψηλή πίεση. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αποφεύγουμε τις πολύ αρμυρές ελιές και τα παστά.

•    Επίσης η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ακατέργαστων δημητριακών και ελαιόλαδου είναι ένας καλός τρόπος εφοδιασμού του οργανισμού με στοιχεία όπως η β-καροτίνη, τα φλαβονοειδή και οι βιταμίνες, γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παράλληλα ελαττώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο και έμφραγμα και αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης.

Διαβάστε επίσης

Η διατροφική αξία των θαλασσινών

Η διατροφική αξία των θαλασσινών

Κατά τη διάρκεια της νηστείας συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα θαλασσινά. Η ένταξή τους …