Home / Υγεία / Τι σημαίνει για εσάς “καλός γιατρός”;
Τι σημαίνει για εσάς "καλός γιατρός";

Τι σημαίνει για εσάς “καλός γιατρός”;

Τι σημαίνει για εσάς “καλός γιατρός”; Συνήθως, ο χαρακτηρισμός αυτός δίνεται στον επιστήμονα που γνωρίζει καλά το αντικείμενό του, που ενημερώνεται τακτικά για όλες τις νέες εξελίξεις στον τομέα του και που διαθέτει εμπειρία.

Μήπως όμως αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια είναι το πιο εύκολο κομμάτι που μας απασχολεί όταν αναζητούμε έναν καλό γιατρό; Γιατί διαφορετικά θα ήταν πολύ ευκολότερο να τον βρούμε! Είμαστε τυχεροί γιατί στη χώρα μας, παρά τις συχνά αντίξοες συνθήκες, οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό είναι άνθρωποι που αγαπούν και σέβονται το λειτούργημά τους και ασκούν την ιατρική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις, υπάρχει ένας τομέας που είναι πιο περίπλοκος: Η σχέση μεταξύ του γιατρού και του ασθενή είναι μια ιδιαίτερη σχέση που απαιτεί ισορροπία, ενσυναίσθηση αλλά και εκπαίδευση. Και πιθανώς κάνει τη διαφορά μεταξύ του “καλού” και του “εξαιρετικού” γιατρού.

Ο δεκάλογος του καλού γιατρού

1. Να έχει πλήρη γνώση του αντικειμένου του, σφαιρική γνώση της ιατρικής και να ενημερώνεται διαρκώς για τις νέες εξελίξεις. Να είναι σε θέση να δίνει λύσεις.

2. Να είναι ευέλικτος – να μπορεί να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ασθενή έτσι ώστε η επικοινωνία να είναι αποτελεσματική και να εξασφαλίζεται η συνεργασία.

3. Να δείχνει ενσυναίσθηση – να κατανοεί τα συναισθήματα του ασθενούς και να μπορεί να εκφράζει αυτή την κατανόηση ώστε να το “προσλαμβάνει” ο ασθενής.

4.  Να εκπέμπει αυτοπεποίθηση και σιγουριά και να είναι καθησυχαστικός.

5. Να δείχνει ανθρωπιά – να είναι συμπονετικός και ευγενικός.

6. Να δείχνει συνολικά ενδιαφέρον για τον ασθενή σαν άνθρωπο και να τον ακούει με προσοχή  – να μπορεί να οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης.

7. Να είναι ειλικρινής και να μπορεί να μεταδίδει την πληροφορία που χρειάζεται να γνωρίζει ο ασθενής με απλή γλώσσα και σαφήνεια. Να βεβαιώνεται ότι ο ασθενής την έχει κατανοήσει και να του δίνει την ευκαιρία να εκφράζει απορίες.

8. Να δείχνει σεβασμό – να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις και τις προτιμήσεις του ασθενή και να τον υπολογίζει καθώς συνεργάζεται μαζί του.

9. Ακεραιότητα – να έχει γνώμονα το συμφέρον του ασθενή .

10. Να προάγει την υγεία και να ζει υποδειγματικά (ο ίδιος ο γιατρός να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής).

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Εσείς, είστε καλός ασθενής;

Εσείς, είστε καλός ασθενής;

Ο τρόπος που προσεγγίζει ο ασθενής το γιατρό του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να …