Home / Ειδήσεις / Μας κυβερνούν άσχετοι! Μοίρασαν θέσεις ακτινοθεραπευτών σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ακτινοθεραπεία!
Μας κυβερνούν άσχετοι! Μοίρασαν θέσεις ακτινοθεραπευτών σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ακτινοθεραπεία!

Μας κυβερνούν άσχετοι! Μοίρασαν θέσεις ακτινοθεραπευτών σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ακτινοθεραπεία!

Δεν έχουμε ελπίδα. Χθες, το απόγευμα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε – λέει – προσλήψεις για να μπορέσουν επιτέλους να λειτουργήσουν τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας στα κρατικά νοσοκομεία. Ε, λοιπόν, είναι άσχετοι! Μοίρασαν θέσεις σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ακτινοθεραπεία!
Μοιάζει απίστευτο. Όμως, η ασχετοσύνη των επιτελών των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη πλέον ξεπερνά κάθε όριο. Ανακοίνωσαν θέσεις προσωπικού, όπως ακτινοφυσικών και ραδιολόγων-τεχνολόγων σε νοσοκομεία, που δεν διαθέτουν εξοπλισμό ακτινοθεραπείας, όπως Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ!
Επίσης, δεν έκαναν καμία ανακοίνωση για προσλήψεις σε νοσοκομεία της επαρχίας, όπου εκεί και αν υπάρχουν επιτακτικές ανάγκες. Άλλωστε, στην Αθήνα, οι ανάγκες των ασθενών – κουτσά στραβά – καλύπτονται και από τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, που διαθέτουν σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα.
Το μείζον πρόβλημα για τους ασθενείς είναι εκτός Αθηνών. Όμως, εκεί οι ευαίσθητοι, αριστεροί ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας δείχνουν να «νίπτουν τας χείρας των». Την ώρα που ο χρόνος αναμονής φθάνει έως και τους 6 μήνες!
Είναι προφανές ότι, είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται, είτε γνωρίζουν, αλλά ακόμη χειρότερα εξυπηρετούν ημετέρους στα νοσοκομεία των Αθηνών… Όπως και να χει, επιδεικνύουν την ίδια αβελτηρία, που επέδειξαν και με τη διαχείριση της γρίπης!
Εκτός των άλλων, δε, οι χθεσινές ανακοινώσεις των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη βάζουν πρακτικά ταφόπλακα στην υλοποίηση της μεγάλης δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 16 εκατ. ευρώ! Η δωρεά αφορά την προμήθεια 7 γραμμικών επιταχυντών σε ισάριθμα νοσοκομεία του ΕΣΥ: Αλεξάνδρα, Αττικόν, Θεαγένειο, πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πάτρας και Κρήτης.
Διότι για να προχωρήσει στην υλοποίηση της δωρεάς, το ίδρυμα έχει εύλογα βάλει έναν και μοναδικό όρο: να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως προσλήψεις κλπ. ώστε να λειτουργήσουν πλήρως.
Είναι προφανές ότι το ίδρυμα δεν θέλει να συμβεί ότι έγινε με άλλες δωρεές (Λάτσειο κέντρο εγκαυμάτων στο Θριάσιο νοσοκομείο, Κέντρο Νίκος Κούρκουλος στον Άγιο Σάββα), οι οποίες πρακτικά δεν απέδωσαν ποτέ.
Μάλιστα, ανατέθηκε στο αντικαρκινικό κέντρο του γνωστού αμερικανικού νοσοκομείου Johns Hopkins να μελετήσει τις ανάγκες σε προσωπικό (γιατροί, ακτινοφυσικοί, τεχνολόγοι) των ακτινοθεραπευτικών κέντρων της χώρας. Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), προσδιορίστηκαν οι ανάγκες:
  • Για να λειτουργήσουν σωστά τα 7 μηχανήματα της δωρεάς απαιτούνται συνολικά 42 προσλήψεις (12 ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι, 17 ακτινοφυσικοί και 13 τεχνολόγοι).
  • Για τα υπόλοιπα 8 ακτινοθεραπευτικά κέντρα της χώρας χρειάζονται άλλες 89 προσλήψεις (24 ακτινοθεραπευτές, 32 ακτινοφυσικοί και 33 τεχνολόγοι).
  • Συνολικά, η αποδοτική λειτουργία για το σύνολο της χώρας προϋποθέτει 131 προσλήψεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ετήσιες ανάγκες της χώρας για ακτινοθεραπείες αφορούν 28-30.000 ασθενείς και περίπου 700.000 συνεδρίες ακτινοθεραπείες. Για να καλυφθούν χρειάζονται περίπου 72 μηχανήματα ακτινοθεραπείας (γραμμικοί επιταχυντές). Ωστόσο, σήμερα, η χώρα διαθέτει μόνο 27 στο δημόσιο και 15 στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι συνολικά 42 μηχανήματα.
Μείζον πρόβλημα για τη χώρα είναι επίσης ότι τα περισσότερα μηχανήματα του δημοσίου (14 από τα 27) είναι ηλικίας άνω των 12 ετών και δεν προσφέρουν ποιοτική θεραπεία. Παράλληλα, υπάρχουν και δύο (Μεταξά και Άγιος Σάββας), στα οποία έχουν εγκατασταθεί νέα μηχανήματα, αλλά ακόμη δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Με άλλα λόγια, η δωρεά όσο πολύτιμη και αν είναι, όταν και εφόσον υλοποιηθεί, θα δώσει ανάσα ζωής αλλά δεν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Έξι από τα επτά μηχανήματα θα αντικαταστήσουν ισάριθμα, πεπαλαιωμένα και μόνο στην Αλεξανδρούπολη θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά.
Δηλαδή, η χώρα θα εξακολουθεί να έχει ανάγκη για επιπλέον 30 γραμμικούς επιταχυντές! Στο μεταξύ ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες! Και είναι κοινό μυστικό ότι κάποιοι ασθενείς πεθαίνουν άδικα, προτού βρουν θεραπεία.
Την ίδια ώρα, οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης δεν έχουν δεχθεί να συναντηθούν ούτε με την ΕΕΑΟ, ούτε με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το λιγότερο που έχω να πω είναι: Ντροπή τους!

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Πρωτοβουλίες των υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι

Πρωτοβουλίες των υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι

Με απολογισμό των δράσεων, που ακολούθησαν την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, απαντούν, σε κοινή …