Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurobiology of Aging, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μη παρεμβατικές μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν τους εγκεφάλους 331 συμμετεχόντων ηλικίας από 19 έως 79 ετών. Για να μετρηθεί η υγεία του εγκεφάλου, μέτρησαν τον όγκο της φαιάς ουσίας, ενός εμφανούς δείκτη νευρολογικής υγείας κατά τη διαδικασία της γήρανσης. Σύγκριναν μετά τον όγκο του εγκεφάλου με τον αριθμό των σκαλιών που ανέβαινε καθημερινά ο κάθε συμμετέχοντας και πόσα χρόνια διήρκησε η εκπαίδευσή του.
Βρήκαν πως για κάθε όροφο που ανέβαινε κάποιος καθημερινά, ο εγκέφαλος είχε περισσότερη φαιά ουσία – η διαφορά ηλικιακά αντιστοιχούσε σε 0.58 χρόνια. Βρήκαν επίσης πως για κάθε χρόνο εκπαίδευσης, ο εγκέφαλος φαινόταν 0,95 χρόνια νεότερος. “Σε σύγκριση με πολλές άλλες μορφές φυσικής δραστηριότητας, η χρήση της σκάλας αντί για το ασανσέρ είναι μια εφικτή δραστηριότητα, ακόμη και για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους” δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Jason Steffener.
Συμπέρασμα: Ανεβαίνετε από τις σκάλες με κάθε ευκαιρία και προσπαθήστε να μη σταματήσετε ποτέ να μαθαίνετε καινούργια πράγματα, έστω κι αν είναι ο τρόπος χειρισμού του καινούργιου σας κινητού τηλεφώνου.
Leave a Comment