Και παρότι γίνεται χρόνια τώρα πολύς λόγος, όπως επισημαίνουν ειδικοί, δεν είναι πάντα απλό να υιοθετήσουν οι καταναλωτές μια διατροφή ωφέλιμη για την καρδιά, καθώς πολλές φορές οι απόψεις για τα “καλά” και “όχι καλά” τρόφιμα και επιλογές διαφέρουν.
Επιστημονική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Populas επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σταματήσει να ακολουθούν τις διατροφικές συστάσεις, μιας και συχνά είναι πολύ αντικρουόμενες, με αποτέλεσμα να αμφιβάλλουν για το αν πρέπει να τρώνε καλά λίπη (πολυακόρεστα/μονοακόρεστα) ή ανθυγιεινά (κορεσμένα λίπη).
Μια απάντηση σε αυτό έρχεται να δώσει μετά ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Circulation και αναδεικνύει τη σημασία των πολυακόρεστων λιπαρών (ω-3 & ω-6) και τον περιορισμό των κορεσμένων στην υγεία της καρδιάς.
“Μία αύξηση κατά 5% των θερμίδων στη διατροφή που προέρχονται από λινολεϊκό οξύ, συσχετίστηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο επεισοδίων στεφανιαίας νόσου και 13% λιγότερους θανάτους από στεφανιαία νόσο”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές του Χάρβαρντ. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών έδειξε 15 % χαμηλότερο κίνδυνο επεισοδίων στεφανιαίας νόσου και 21 % χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.
Στην πράξη και απλουστευμένα, για να θωρακίσουμε τον οργανισμό απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις θα πρέπει να μειώσουμε τα κορεσμένα λιπαρά (πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, κόκκινο κρέας, αλλαντικά, βούτυρο) και να αυξήσουμε τις τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών, όπως είναι οι ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι, τα λιπαρά ψάρια, οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες).
Αν μάλιστα αυξήσουμε την κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων και προσθέσουμε περισσότερη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας, αν κόψουμε το τσιγάρο και προσπαθήσουμε να ελέγχουμε το στρες, τότε έχουμε αυξήσει πολύ την προστασία του οργανισμού μας απέναντι σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Leave a Comment