Home / Ειδήσεις / Διαστημική Ιατρική: Σημαντικά ιατρικά ερευνητικά πειράματα της Lilly, στο Διάστημα
Διαστημική Ιατρική: Σημαντικά ιατρικά ερευνητικά πειράματα της Lilly, στο Διάστημα

Διαστημική Ιατρική: Σημαντικά ιατρικά ερευνητικά πειράματα της Lilly, στο Διάστημα

medlabnews.gr
Τέσσερα πειράματα της φαρμακευτικής εταιρείας Lilly θα διεξαχθούν στα εργαστήρια του Διεθνούς Διαστημικού σταθμού (ISS), αυτή τη χρονιά. Τα  δύο πρώτα μεταφέρθηκαν στις 8 Απριλίου με το  διαστημικό όχημα SpaceX – 8 Dragon ενώ άλλα δύο αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούνιο.

Στόχος των πειραμάτων αυτών είναι η χρήση των ιδιαίτερων συνθηκών του διαστήματος όπως η έλλειψη βαρύτητας. Σε ένα περιβάλλον μικροβαρύτητας όλα λειτουργούν διαφορετικά. Η διεξαγωγή πειραμάτων στο διάστημα θα μπορούσε να ρίξει φως στο τι συμβαίνει στο σώμα σε ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η μυική δυστροφία ή η οστεοπόρωση.
Άλλες σημαντικές παρατηρήσεις που μπορούν να προκύψουν από την έρευνα σε περιβάλλον μικροβαρύτητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δυνητική βελτίωση των διαδικασιών ανάπτυξης των φαρμάκων στη Γη. Πιο συγκεκριμένα τα δύο πρώτα πειράματα αφορούν:

Την αξιολόγηση της αναστολής της μυοστατίνης για την πρόληψη της ατροφίας των σκελετικών μυών & της αδυναμίας σε ποντίκια που εκτίθενται σε διαστημικές πτήσεις μακράς διάρκειας
Οι διαστημικές πτήσεις προκαλούν ταχεία απώλεια της οστικής και της μυϊκής μάζας, ιδίως στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με αυτά που βιώνουν τα άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις ή με περιορισμένη κινητικότητα στη Γη. Η αξιολόγηση της αναστολής της μυοστατίνης για την πρόληψη της ατροφίας των σκελετικών μυών και της αδυναμίας σε ποντίκια που θα εκτεθούν σε διαστημικές πτήσεις μακράς διάρκειας, χρηματοδοτούνται  από τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly και το Κέντρο για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Διάστημα. Στόχος η επέκταση της κατανόησης της μυϊκής ατροφίας και της απώλειας οστικής μάζας στο διάστημα, αλλά και η δοκιμή ενός αντισώματος που είναι ήδη γνωστό ότι προλαμβάνει τη μυϊκή απώλεια σε ποντίκια στη Γη.

Την επίδραση της Μικροβαρύτητας στη Συν-κρυστάλλωση μιας πρωτεϊνικής μεμβράνης με μία ιατρικώς σημαντική χημική ένωση.
Οι επιστήμονες κρυσταλλώνουν πρωτεΐνες στα ερευνητικά εργαστήρια προκειμένου να μελετήσουν και να κατανοήσουν πώς λειτουργούν αυτά τα μεγάλα, σύνθετα μόρια και πώς είναι τοποθετημένα στο χώρο, ώστε να βοηθηθούν στο σχεδιασμό καλύτερων φαρμάκων.
Η επίδραση της Μικροβαρύτητας στην Συν-κρυστάλλωση μιας πρωτεϊνικής μεμβράνης με μία ιατρικώς σημαντική χημική ένωση είναι το αντικείμενο του δεύτερου πειράματος που θα διεξαχθεί στο διαστημικό σταθμό. Η Μικροβαρύτητα επιτρέπει το σχηματισμό μεγαλύτερων και τελειότερων κρύσταλλων από εκείνους που αναπτύσσονται στη Γη, επιτρέποντας μία τρισδιάστατη όψη της δομής της πρωτεΐνης που δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να σχεδιάσουν ειδικά φάρμακα για τη στόχευση μιας βιολογικής οδού που εμπλέκεται στον καρκίνο.
Πηγές:

http://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/experiments/1722.html
http://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/experiments/2346.html
http://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/spacex_crs-8_mission_overview.pdf

 

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …