Αναγκαία η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Υγεία λέει ο Πρωθυπουργός σε συνέδριο του ΠΟΥ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε διημερίδα του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξαίροντας συνολικά το έργο του υπουργείου, αλλά και ειδικά σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις!
Απολύτως αναγκαία χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγεία. Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση μας θα γίνει ένα απτό παράδειγμα του πώς μια μεταρρύθμιση θα αλλάξει όχι μόνο την υγεία στη χώρα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες θα βλέπουν εφεξής τις μεταρρυθμίσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ταυτίσει τη λέξη μεταρρύθμιση μόνο με επώδυνες αλλαγές, είπε ο πρωθυπουργός
Επίσης αναφέρθηκε για το κοινωνικό κράτος που έχει δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα και το οποίο παραλάβαμε διαλυμένο, την ώρα που οι ανάγκες των πολιτών αυξάνονταν δραματικά για δημόσια περίθαλψη και υποσχέθηκε την στήριξη του ΕΣΥ και της ΠΦΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Την ανάγκη για επείγουσες μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως στόχο να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία, τόνισαν στις ομιλίες τους, στη διημερίδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, όσο και ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός,παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη.
«Σε μία περίοδο που αυξάνονται οι ανάγκες, συρρικνώθηκαν οι δυνατότητες» είπε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά είχαμε πρόβλημα αστέγων στη χώρα και οι δαπάνες στην υγεία μειώθηκαν κατά 40%.
Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση με ισοπεδωμένα τα δικαιώματα των πολιτών και συμπλήρωσε ότι, έστω και τώρα,πρέπει να εξαιρέσουμε τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, την υγεία και την πρόνοια, από όποια περικοπή δαπανών. «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πλεονάσματα υψηλότερα από τους στόχους. Πέρυσι είχαμε πλεόνασμα 1,7 δισ. και ο στόχος είναι φέτος να εξασφαλίσουμε 1,5 δισ. Και αυτό το υπερβάλλον ποσό να το δώσουμε στην υγεία» πρόσθεσε. Επίσης, ανέφερε ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθούν όλες τις δαπάνες, ώστε να γίνουν ανακατονομές μέσα στα υπουργεία που να βοηθούν το κοινωνικό κράτος.
Ο κ. Ξανθός, ο οποίος ανέβηκε πρώτος στη βήμα, σημείωσε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα αναδιοργάνωσης για την ΠΦΥ, η οποία υπολείπεται σε ανθρώπινο δυναμικό και οργανωμένο σύστημα στα αστικά κέντρα. «Το στοίχημα τώρα είναι η στήριξη το ΕΣΥ, αλλά και η δομική αναδιοργάνωση του ΠΦΥ.Φέτος, εξασφαλίστηκε καλύτερη χρηματοδότηση, πρόσβαση των ανασφάλιστων και ηθικοποίηση του συστήματος με εξυγίανση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στήριξη των μεταναστών, αναδιοργάνωση της ψυχικής υγείας» υποστήριξε.
Ο υπουργός Υγείας συνέχισε λέγοντας ότι η ΠΦΥ ήταν θεσμική αλλαγή χωρίς βάσεις και οργάνωση. «Το έλλειμμα αυτό αποτέλεσε και την Αχίλλειο πτέρνα του ΕΣΥ, αθώς υπήρξε ανεξέλεγκτη έλευση των πολιτών στη δευτεροβάθμια και δεν αναπτύχθηκε η πρωτοβάθμια, οδηγώντας σε συναλλαγές με ισχυρά συμφέροντα, με υψηλό κόστος και χαμηλή ποιότητα» εξήγησε.
Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, τα επακόλουθα αυτής της κατάστασης στο ΕΣΥ είναι η ανυπαρξία πρόληψης και το υψηλό κόστος και σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια «εξαντληθήκαμε στις περικοπές χωρίς να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα, μετακυλώντας το κόστος στις τσέπες των πολιτών».
Στο ακροατήριο βρίσκονταν επίσης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, η υφυπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Σε δηλώσεις στο medlabnews.gr ο κ. Λεβέντης είπε χαρακτηριστικά ότι αν ακούσει κανείς τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των υπουργών του θα νομίζει ότι αν αρρωστήσει και καταφύγει σε δημόσιο νοσοκομείο θα περάσει σαν “πασάς¨.
Leave a Comment