Διαβήτης

Μήπως τελικά σας αφορά ο διαβήτης;

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: 1 στους 14 έχει διαβήτη, ενώ στην Ελλάδα σήμερα λίγο λιγότεροι από 600.000 ενήλικες είχαν διαβήτη το 2013, δηλαδή το 7% του ενήλικου πληθυσμού. Οι δε θάνατοι που αποδίδονται στο διαβήτη κάθε μέρα είναι 13. Το πιο ανησυχητικό όμως από τα στοιχεία και τους αριθμούς είναι πως περίπου 700.000 ενήλικες υποφέρουν από διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, μια προδιαβητική κατάσταση και περίπου το 24-30% όλων των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 αγνοούν την κατάστασή τους και παραμένουν χωρίς θεραπεία. Και όταν μιλάμε για τον παγκόσμιο πληθυσμό, ο διαβήτης θεωρείται ως μια πανδημία: 387 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 σε λίγα χρόνια.
Ο κανόνας των ημίσεων
Ωστόσο, παρότι ο διαβήτης αφορά πολύ μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, οι αριθμοί για τη διάγνωση και τη θεραπεία του διαβήτη δεν είναι αυτά που θα θέλαμε. Εδώ ισχύει αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν “κανόνας των ημίσεων”. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν αλγόριθμό που χρησιμοποιείται όχι μόνο για το διαβήτη αλλά για διάφορα χρόνια νοσήματα. Τι λέει ο κανόνας αυτός; Από τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη, μόνο οι μισοί έχουν διαγνωστεί και από αυτούς μόνο το 50% λαμβάνει θεραπεία. Από αυτό το κλάσμα των διαβητικών που λαμβάνει θεραπεία, μόνο το 50% πετυχαίνει τους στόχους του και από αυτούς το 50% έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τελικά, από το 100% των ανθρώπων με διαβήτη, μόνο το 6% αποκτά τον έλεγχο της κατάστασής του και ζει χωρίς τις επιπλοκές της νόσου.

Γιατί είναι σημαντική η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη
Το 50% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά με διαβήτη τύπου 2, τη στιγμή της διάγνωσης έχουν ήδη επιπλοκές. Και σε βάθος χρόνου, οι επιπλοκές του αρρύθμιστου διαβήτη μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, ανάμεσά τους έμφραγμα, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, απώλεια άκρων. Αλλά και οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του διαβήτη δεν είναι ασήμαντες καθώς οι άνθρωποι με διαβήτη βιώνουν συναισθηματική δυσφορία και διακρίσεις λόγω της κατάστασής τους.
Οι τρεις πυλώνες της πρόληψης του διαβήτη είναι εξαιρετικά απλοί: υγιεινή διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τακτική άσκηση και έλεγχος για διαβήτη με μια απλή μέτρηση των τιμών του σακχάρου στο αίμα, ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, μία φορά το χρόνο.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies