Στο… περίμενε για χρέη 3 δισ. οι επιχειρήσεις της Υγείας
Με τα ταμεία… άδεια μέχρι την εκταμίευση της επόμενης δόσης καλούνται να λειτουργήσουν πλέον οι επιχειρήσεις της περίθαλψης. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς τόσο από τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, όσο και από το χώρο του φαρμάκου, η όποια ρευστότητα υπήρχε στις αρχές της χρονιάς έχει εξαντληθεί, κυρίως εξαιτίας των αποσπασματικών πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, και αυτό που αναμένουν τώρα είναι να τηρήσει το υπουργείο Υγείας τις υποσχέσεις που δίνει εδώ και μήνες για κάλυψη των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Ακόμη όμως και μετά την εκταμίευση της δόσης, η κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις επιχειρήσεις της Υγείας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί μέχρι στιγμής οι οφειλές του δημοσίου σε προμηθευτές και ιδιώτες παρόχους έχουν ανέλθει στα τρία δισ. ευρώ περίπου, με τα “φέσια” του ΕΟΠΥΥνα έχουν φτάσει τα1,684 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 1,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως είναι τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων. Από τη δόση από την άλλη αναμένονται από εννέα δισ. ευρώ μέχρι- στην καλύτερη περίπτωση- έντεκα δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αποφεύγει να δεσμευτεί αναφορικά με το ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη των οφειλών απέναντι στους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους και προμηθευτές του ΕΣΥ, λέγοντας μεν πως υπάρχει πρόθεση να να καλυφθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους, ωστόσο το τελικό ποσό που θα κατευθυνθεί στην εξόφληση των οφειλών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της δόσης, από την έγκαιρη εκταμίευσή της και άλλους παράγοντες.
Πόσα χρωστάει το κράτος στις επιχειρήσεις; Στελέχη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων αναφέρουν πως ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στα μέλη του περί τα 850 εκατ. ευρώ, με ένα μέρος των οφειλών να μένει απλήρωτο ακόμη και πριν τη σύσταση του Οργανισμού. Τα υπόλοιπα χρέη πηγάζουν από τη μη καταβολή του 10% που παρακρατούνταν σε κάθε πληρωμή, χρήματα τα οποία οι επιχειρήσεις ακόμη περιμένουν, αλλά και από μεγάλες διαφορές στις απαιτήσεις για επιστροφές claw back και rebate.
Όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές, τα παλιά χρέη υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 200 εκατ. Εντούτοις οι μεγαλύτερες οφειλές εκκρεμούν στις εταιρείες του φαρμάκου, φθάνοντας και από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων τα 1,5 δισ. ευρώ.
Αλλά κι αν το κράτος καταφέρει να καλύψει τα ληξιπρόθεσμα, δίνοντας την πολυπόθητη ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, η “μάχη των χρεών” δείχνει να είναι ήδη χαμένη. Το 2016 ξεκίνησε πάλι με σημαντικές υπερβάσεις σε όλους τους προϋπολογισμούς, με μεγαλύτερες ξανά αυτές του φαρμάκου, οι οποίες κάθε μήνα υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 30- 35 εκατ. ευρώ.
Με τον ΕΟΠΥΥ όμως να μην έχει πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία για να προχωρήσει σε πληρωμές, δημιουργούνται νέα χρέη για τη χρονιά που διανύουμε, προκαλώντας μεγαλύτερη ασφυξία στην εγχώρια αγορά. Ήδη όπως λένε οι πληροφορίες, για το 2016 έχουν συσσωρευτεί 112 εκατ. νέα χρέη προς τις κλινικές μέχρι και τον Απρίλιο, πάνω από 120 εκατ. ευρώ προς τις φαρμακευτικές μόνο για το πρώτο δίμηνο και άλλα περίπου 100 εκατ. για τα διαγνωστικά.
Leave a Comment