Καλύτερη η κατάσταση στις χημειοθεραπείες από ό, τι στις ακτινοθεραπείες
Από λίγες ημέρες έως και δύο εβδομάδες αναμονής παρατηρούνται στα ογκολογικά νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Θεαγένειο και Μεταξά, αλλά και στον Ευαγγελισμό, για τις προγραμματισμένες χημειοθεραπείες, για τις οποίες ο ασθενής απαιτείται να παραμείνει στο νοσοκομείο, περισσότερο από μία ημέρα, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντούβαλου, 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Ιωάννης Βαρθαλίτης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι στις κλινικές μίας ημέρας, πρακτικά δεν υπάρχει καθόλου καθυστέρηση σε όλα τα τμήματα της χώρας, παρά μόνο σε κάποιες περιπτώσεις, πολύωρες αναμονές, σε κεντρικά ογκολογικά νοσοκομεία. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας , αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί το πλαίσιο της ογκολογικής εφημερίας, για τα αντικαρκινικά νοσοκομεία, που επί της ουσίας, δημιουργεί τις πολυήμερες καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες χημειοθεραπείες, καθώς επίσης και στην ανάγκη θεσμοθέτησης τιμής κλειστού ενιαίου νοσηλείου, για τη χημειοθεραπεία, όπως έχει γίνει για όλες τις ιατρικές πράξεις.
Καλύτερη η κατάσταση στις χημειοθεραπείες από ό, τι στις ακτινοθεραπείες
«Στις χημειοθεραπείες είναι αρκετά καλύτερα τα πράγματα από ότι στις ακτινοθεραπείες. Σε γενικές γραμμές οι θεραπείες που γίνονται σε καθημερινή βάση και δεν διαρκούν πάνω από μερικές ώρες, στις κλινικές μίας μέρας δηλαδή, εκεί πρακτικά δεν έχουμε καθόλου καθυστέρηση. Όλα τα τμήματα της χώρας και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια αντεπεξέρχονται, με αρκετή προσφορά θα έλεγα εκ μέρους των εργαζομένων, και κυρίως των νοσηλευτών, ώστε να μην καθυστερούν οι άρρωστοι», λέει ο κ. Βαρθαλίτης.
Αναμονή αρκετών ωρών στις κλινικές μίας ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Βαρθαλίτης στα μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία του κέντρου, υπάρχει αρκετός συνωστισμός ασθενών, αφού γίνονται σε κάθε ένα, περισσότερες από 100 θεραπείες την ημέρα. « Και η αναλογία χώρου και γιατρών είναι πάρα πολύ μικρή, για αυτό τον αριθμό των ασθενών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για τους ασθενείς αρκετές ώρες αναμονής, μέχρι και αργά το απόγευμα κάποιες φορές . Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ογκολογικά νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Μεταξά και Θεαγένειο, αλλά και στον Ευαγγελισμό . Στους Άγιους Ανάργυρους οι συνθήκες είναι καλύτερες και όσον αφορά τη χωροταξία έχουν μία πάρα πολύ καλή χωροταξικά κλινική ημέρας, η αναλογία γιατρών ασθενών είναι καλύτερη και θα έλεγα, ότι υπάρχει μία καλύτερη ροή των ασθενών.»
Τι ρόλο παίζει η ογκολογική εφημερία στις καθυστερήσεις
Όσον αφορά τις χημειοθεραπείες που ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο, δημιουργείται πρόβλημα στα ογκολογικά νοσοκομεία του κέντρου, αλλά πολύ λιγότερο στα νοσοκομεία της περιφέρειας, τονίζει ο κ. Βαρθαλίτης. «Τα ογκολογικά νοσοκομεία του κέντρου έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο λέγεται ογκολογική εφημερία. Που σημαίνει ότι το νοσοκομείο Μεταξά για παράδειγμα, το οποίο κάθε 4 μέρες έχει μία εφημερία, δέχεται περιστατικά ογκολογικά, τα οποία δεν είναι προγραμματισμένα δικά του , με αποτέλεσμα να γεμίζουν κρεβάτια από τα έκτακτα και να μην βρίσκουν τα προγραμματισμένα περιστατικά κρεβάτι . Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί οι ώρες και οι μέρες που πρέπει να κάνει ο ασθενής τη θεραπεία του είναι πολύ συγκεκριμένες για τον καρκίνο. Οι μέρες αναμονής για την εισαγωγή στα νοσοκομεία του κέντρου, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι από μερικές ημέρες, έως δύο εβδομάδες το μάξιμουμ. Και μιλάμε συγκεκριμένα για τον ‘Αγιο Σάββα, το Μεταξά, το Θεαγένειο, αλλά και τον Ευαγγελισμό.
Μηδενικές καθυστερήσεις για χημειοθεραπείες στην περιφέρεια
«Στην περιφέρεια, και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και οι ογκολογικές κλινικές, ευτυχώς δεν έχουν τέτοιου τύπου καθυστερήσεις. Στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Πάτρας και Λάρισας, για παράδειγμα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Έχουμε σχεδόν μηδενικές καθυστερήσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας .
Οι προτάσεις της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας
Ο κύριος Βαρθαλίτης, αναφέρθηκε ακόμη στις προτάσεις της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση του συστήματος.
1. «Καταρχήν έχουμε προτείνει να αναθεωρηθεί το πλαίσιο της ογκολογικής εφημερίας για τα αντικαρκινικά νοσοκομεία, από τότε που εφαρμόστηκε αυτή. 2. Το δεύτερο που χρειάζεται είναι η ενίσχυση των υποστελεχωμένων ογκολογικών τμημάτων, κυρίως στα αντικαρκινικά νοσοκομεία του κέντρου. Κατεξοχήν υποστελεχωμένα είναι τα μεγάλα αντικαρκινικά νοσοκομεία, ειδικά το Μεταξά και το Θεαγένειο . Έχουν πάρα πολύ λίγους ειδικούς, για τον αριθμό των περιστατικών που δέχονται.
3. Τρίτο πολύ σημαντικό που ζητάει η εταιρεία μας, είναι να δημιουργηθούν νέες ογκολογικές θέσεις στην περιφέρεια. Υπάρχουν περιοχές της χώρας μας, εκτός από το νησιωτικό κομμάτι που πραγματικά υποφέρει, όπου υπάρχει τεράστια έλλειψη ογκολογικών τμημάτων. Η Πελλοπόνησος έχει μόνο στην Πάτρα δυο ογκολογικές δομές. Η Στερεά Ελλάδα εκτός από τις δομές της Αθήνας, έχει μόνο μία ογκολογική μονάδα στη Λαμία. Επίσης όλη η Ήπειρος εξυπηρετείται από το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, ενώ η Θεσσαλία εξυπηρετείται από τα δύο ογκολογικά τμήματα της Λάρισας και από έναν ογκολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε Μακεδονία και Θράκη, κυρίως λόγω των μεγάλων αποστάσεων ,που έχουν να διανύσουν οι ασθενείς, για να πάνε στα ογκολογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.
4. Επίσης ζητούμε την έκδοση υπουργικής απόφασης όπως προβλέπει ο νόμος, για να γίνουν με σωστές προδιαγραφές, οι ογκολογικές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας.
5. Και επιπλέον χρειάζεται να θεσμοθετηθεί τιμή κλειστού ενιαίου νοσηλείου για τη χημειοθεραπεία, όπως έχει γίνει για όλες τις ιατρικές πράξεις».
Πηγή: medlabgr.blogspot.com