Μαύρη τρύπα ύψους τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ έχει δημιουργήσει ο ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα χρέη του ΕΣΥ τότε η τρύπα αυτή αποκτά διαστάσεις μαμούθ αφού εκτοξεύεται στα 3 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται δε ότι τα ανεξόφλητα χρέη του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Ταμείου της χώρας και του ΕΣΥ προσεγγίζουν το σύνολο της χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για δύο έτη.
Υπό τις συνθήκες αυτές, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσαν ότι από 1η Ιουνίου προχωρούν σε επίσχεση εργασίας. Μοιραία, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να βάλουν εκ νέου το χέρι τους στην τσέπη καθώς θα επιβαρύνονται με το αντίτιμο της επίσκεψης.
Τα χρήματα αυτά ενδέχεται να τα λάβουν εκ των υστέρων, υπό την προϋπόθεση ότι ο Οργανισμός θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταβάλουν τις αποδείξεις ώστε να τους επιστραφεί το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για ιατρική εξέταση.
«Το ασφαλιστικό και το φορολογικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό για τους επαγγελματίες υγείας καθώς θα φορολογούνται και άρα θα πρέπει να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές, ασχέτως εάν πληρώνονται ή όχι» λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) Αννα Μαστοράκου.
Και συνεχίζει: «Εάν επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο, που οι γιατροί αμείφθηκαν για τους μισούς μήνες του χρόνου, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Είναι βέβαιο ότι την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους συνάδελφοι θα βρεθούν στη φυλακή».
Ντόμινο αντιδράσεων
Η κλειστή στρόφιγγα του ΕΟΠΥΥ προκαλεί ντόμινο αντιδράσεων από τους παρόχους υγείας. Εκτός από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς, ανεξόφλητα χρέη μηνών μετρούν και οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι μόνο οι οφειλές του Οργανισμού προς τους γιατρούς και τα εργαστήρια αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα μισά αφορούν συσσωρευμένα χρέη που δεν είχαν καλυφθεί έως και το 2012, όταν άρχισε η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.
Στον κουβά των χρεών προστίθενται το 10% των οφειλών του 2012 και τα 70 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς και τα εργαστήρια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.
Ετσι, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ καλεί τα μέλη της σε επίσχεση, ώσπου να εξοφληθούν τουλάχιστον οι οφειλές του Ιανουαρίου.
Κόκκινη γραμμή είναι για τους συμβεβλημένους γιατρούς και ο τρόπος ελέγχου και εκκαθάρισης των παραστατικών, με την Αννα Μαστοράκου να προειδοποιεί ότι το θέμα θα λάβει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
«Ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός αλλά κατ’ αναγωγή. Ετσι εάν σε δείγμα 10 παραπεμπτικών εντοπιστεί μία παρατυπία – π.χ. δεν φέρει υπογραφή ή σφραγίδα – τότε οι περικοπές υπολογίζονται στο σύνολο των παραπεμπτικών. Αυτό είναι αντισυνταγματικό» σημειώνει η πρόεδρος της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ.
Η ίδια επικαλείται περίπτωση ιατρού, στον οποίο αφαιρέθηκαν 200 ευρώ από το σύνολο των 2.000 ευρώ που του αναλογούσαν για τις επισκέψεις ασφαλισμένων, επειδή μόνο ένα εκ των παραπεμπτικών που ελέγχθηκαν δεν έφερε υπογραφή.
Οι ιδιωτικές κλινικές
Τουλάχιστον κατά 28 εκατομμύρια τον μήνα ξεχειλώνει επιπλέον η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ από τις ανεξόφλητες οφειλές που τρέχουν για τις νοσηλείες των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές. Οπως μάλιστα φαίνεται, η λίστα με τα χρέη μοιάζει να μην έχει τέλος.
Παράλληλα εκκρεμεί και η οφειλή του 10% (ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε το 90%) για τα έτη 2012 έως και 2015, ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, άγονες είναι οι συναντήσεις των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών με τη διοίκηση του Οργανισμού για τις νέες συμβάσεις που έχουν λήξει από το 2014 και από τότε ανανεώνονται μονομερώς από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέας της χώρας.
Σημείο τριβής των δύο πλευρών είναι το ποσοστό των κλινών Γ’ θέσης που θα εξαιρούνται από σχετική επιβάρυνση αλλά και οι αμοιβές των γιατρών που εργάζονται στις ιδιωτικές κλινικές.
Τα νοσοκομεία δανείζονται υλικά
Πληγωμένα είναι και τα δημόσια νοσοκομεία σε ό,τι αφορά τις προμήθειές τους: η οικονομική στενότητα εξαιτίας των οφειλών δημιουργεί συνθήκες εφοδιασμού με το σταγονόμετρο. Γι’ αυτό και αποτελεί καθημερινό φαινόμενο τα όμορα νοσοκομεία να δανείζονται υλικά όταν ξεμένουν και διαγνωστικά μηχανήματα να μένουν εκτός λειτουργίας λόγω ελλιπούς συντήρησης.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναγνωρίζει το πρόβλημα, διαβεβαιώνοντας ότι μετά την αξιολόγηση θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.
Leave a Comment