Τα συμπτώματα είναι πολλά και διαφορετικά και περιλαμβάνουν άρνηση της μητέρας να δει και να θηλάσει το παιδί, ανορεξία, απώλεια βάρους, ψυχολογικές μεταπτώσεις, ευερεθιστότητα, ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας.
Τα συμπτώματα είναι παροδικά (διαρκούν έως λίγες ώρες κάθε φρά) και καθώς περνούν οι μέρες υποχωρούν σταδιακά για να εξαλειφθούν έπειτα από 3-4 εβδομάδες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατάθλιψη μετά τον τοκετό δεν ανιχνεύεται πάντοτε.
Επιστήμονες από το Πρόγραμμα Εφηβικής Μητρότητας του Κολοράντο ανέλυσαν στοιχεία από 199 μητέρες ηλικίας έως 26 ετών και διαπίστωσαν ότι τρεις ερωτήσεις ήταν αυτές που μπορούσαν εύκολα να ανιχνεύσουν την κατάθλιψή τους:
-Κατηγορώ αναίτια τον εαυτό μου όταν κάτι δεν πάει καλά.
-Αισθάνομαι τρομαγμένη ή πανικοβλημένη χωρίς να υπάρχει λόγος.
-Αισθάνομαι άγχος ή ανησυχία χωρίς να υπάρχει λόγος.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτές οι τρεις προτάσεις σχετίζονται με το άγχος, παράγοντας καθοριστικός για την επιλόχειο κατάθλιψη, αφού στην πραγματικότητα, η κατάσταση αυτή πηγάζει από το ότι η μητέρα δεν ξέρει τι να κάνει με το μωρό της και φοβάται ή πανικοβάλλεται.
Οι εθελόντριες απάντησαν σε αυτές τις ερωτήσεις με «ναι, τις περισσότερες φορές», «ναι, μερικές φορές», «όχι πολύ συχνά» ή «όχι ποτέ». Οι καταφατικές απαντήσεις ήταν αυτές που υποδήλωναν επιλόχειο κατάθλιψη.
Η θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης συνίσταται σε ψυχολογική υποστήριξη και ενδεχομένως στην λήψη κάποιου ήπιου καταθλιπτικού, αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και τη νοσηλεία της γυναίκας σε κλινική και τη χορήγηση βαριάς φαρμακευτικής αγωγής.
Εκτός από την επιλόχειο κατάθλιψη, υπάρχει και η επιλόχειος ψύχωση, η οποία εκτός από τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης περιλαμβάνει στοιχεία μανίας, έντονη διέγερση, σοβαρή αϋπνία και μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και με την αφαίρεση της ζωής του παιδιού ή την αυτοκτονία.
Leave a Comment