Όπως είχε δείξει η συγκεκριμένη έρευνα, οι άνθρωποι πίνουν περισσότερο αλκοόλ από ποτήρια με καμπύλες που έχουν διαφορετική διάμετρο κατά μήκος τους, σε σχέση με τα ίσια ποτήρια που έχουν την ίδια διάμετρο στο πάνω και στο κάτω μέρος τους.
Επειδή οι πότες μπορούν να υπολογίσουν καλύτερα πόσο πίνουν από ένα ίσιο ποτήρι, τελικά πίνουν μικρότερες ποσότητες από αυτό, ενώ αντίθετα ένα καμπύλο ποτήρι (π.χ. που είναι πλατύ στο πάνω μέρος, στενεύει στη μέση και ξαναγίνεται πλατύ στο κάτω μέρος) δυσκολεύει τον γρήγορο υπολογισμό της ποσότητας του ποτού που περιέχεται σε αυτό (π.χ. της μπίρας), με συνέπεια η κατανάλωση να αυξάνεται και να γίνεται πιο γρήγορη.
Νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι εκτός από το σχήμα παίζει ρόλο και το μέγεθος του ποτηριού.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με τους θαμώνες ενός μπαρ, διαπίστωσαν πως όταν τους σερβίριζαν την ίδια ακριβώς ποσότητα αλκοόλ σε λίγο μεγαλύτερα ποτήρια, εκείνοι έπιναν περισσότερο.
Μία πιθανή εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο είναι ότι «μπερδευόταν» ο εγκέφαλός τους και πίστευε ότι υπήρχε αφθονία αλκοόλ, με αποτέλεσμα να αδειάζουν γρήγορα το ποτήρι τους για να πιουν κι άλλο.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMC Public Health», στο πλαίσιο του πειράματος το προσωπικό του μπαρ σέρβιρε 125 και 175 ml κρασί σε ποτήρια διαφόρων μεγεθών (το καθένα είχε συνολική χωρητικότητα 300, 370 ή 250 ml), τα οποία άλλαζε κάθε δεκαπενθήμερο.
Κάθε φορά που χρησιμοποιούσαν τα ποτήρια των 370 ml οι πωλήσεις αυξάνονταν κατά σχεδόν 10%, διότι οι θαμώνες έπιναν πιο γρήγορα το ποτό τους και παράγγελναν το επόμενο.
Αντιθέτως, οι πωλήσεις δεν άλλαζαν όταν το κρασί σερβιριζόταν στα ποτήρια των 250 ml, σε σύγκριση με εκείνες κατά το σερβίρισμα στο κλασικό ποτήρι των 300 ml.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το μεγάλο μέγεθος των ποτηριών αλλάζει την αντίληψή μας για τις διαθέσιμες ποσότητες κρασιού και αναλόγως επιδρά στη συμπεριφορά μας, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρέιτσελ Πίτσι, από τη Μονάδα Έρευνας Συμπεριφοράς & Υγείας (BHRU) του Κέιμπριτζ.
Υποδηλώνουν επίσης ότι η αποφυγή της χρήσης μεγάλων ποτηριών θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τη διευθύντρια της μονάδας δρ Τερέζα Μάρτω, καθηγήτρια Ψυχολογικών & Συμπεριφορικών Επιστημών στο Κολέγιο Christ’s του πανεπιστημίου.
Leave a Comment