Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 14 κλινικές μελέτες σε επτά χώρες ώστε να επιβεβαιώσουν το ρόλο του καρπού στην καρδιαγγειακή υγεία.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα προϊόντα που παράγονται από κριθάρι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, προστατεύοντας από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επίσης, η θετική επίδραση του κριθαριού στη χοληστερόλη φάνηκε να είναι αντίστοιχη με αυτή της βρώμης, η οποία είναι γνωστό πως ωφελεί την καρδιά. Ωστόσο, το κριθάρι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από τη βρώμη και παράλληλα παρέχει διπλάσιες πρωτεΐνες αλλά τις μισές θερμίδες.
Το κριθάρι μειώνει δύο είδη κακής χοληστερόλης, τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τη λιποπρωτεΐνη μη υψηλής πυκνότητας (non-HDL) κατά 7%, διαπίστωσαν οι ερευνητές του Νοσοκομείου St Michael’s στο Τορόντο.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εστίασε ταυτόχρονα στην επίδραση του κριθαριού στα επίπεδα της LDL, της non-HDL και της απολιποπρωτεΐνης Β (apoB – μεταφέρει την κακή χοληστερόλη στο αίμα).
«Τα ευρήματα έχουν μεγαλύτερη σημασία για όσους εκτιμάται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, και έχουν φυσιολογικά επίπεδα LDL αλλά αυξημένα επίπεδα non-HDL χοληστερόλης ή apoB»αναφέρει ο ερευνητής Δρ Vladimir Vuksan.
Η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το εγκεφαλικό και η έρευνες του Δρ Vuksan εστιάζουν στην αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους μέσω της διατροφής και άλλων αλλαγών στην καθημερινή ζωή.
Leave a Comment