Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, και παρουσία εκπροσώπων των θρησκευτικών, πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών της πόλης εορτάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη η επέτειος των 139 χρόνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κατά την οποία τιμήθηκε για την ανθρωπιστική του προσφορά ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου. Την τιμητική διάκριση του απένειμε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός, τιμώντας στο πρόσωπό του όλους τους μεγάλους ανθρωπιστές που ξεχώρισαν για την ανιδιοτελή προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο, υιοθετώντας τις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου και του Ερυθροσταυρισμού. Ο κ. Αυγερινός μίλησε με θερμά λόγια για τον Μητροπολίτη Νικόλαο, χαρακτηρίζοντάς τον «εμπνευσμένο ποιμενάρχη», «καταξιωμένο επιστήμονα» με σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα και υπόδειγμα «πραότητας, σεμνότητας και ταπεινότητας».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Εθελοντισμός: Πορεία με συνεχείς επανεκκινήσεις» ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κατέπληξε το πολυπληθές ακροατήριό του με τον χαρισματικό του λόγο. Αναφέρθηκε στην Ελλάδα της κρίσης λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει κρίση, διότι υπάρχει ψυχή στους νέους Έλληνες. Η ελληνική ψυχή έχει κάτι το θεϊκό μέσα της και η σφραγίδα του έχει μπει στη ζωή μας». Αναφέρθηκε στις ομορφιές που έχει η Ελλάδα, το κλίμα, την ηλιοφάνεια, τη θάλασσα της χώρας που περιβάλλει τις ακτογραμμές της, την τεράστια βιοποικιλότητα, τον υπέργειο και υπόγειο πλούτο, τις οικονομικές προοπτικές, αλλά και στην μοναδική ιστορία του τόπου που γέννησε σοφούς, ήρωες και αγίους, φιλοσοφία, γενναιότητα, θάρρος, τόλμη, δύναμη ψυχής. Διευκρίνισε ότι δεν ταιριάζουν στην ψυχή του Έλληνα τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθει σήμερα να τον βαραίνουν, λόγω της κρίσης, και αναρωτήθηκε:
«Πώς γίνεται να είναι τόσο όμορφη η Ελλάδα μας, χαρούμενη, φωτεινή και να έχει θλίψη; Να είναι τόσο πλούσια και να έχει φτώχεια. Είναι αμαρτία. Να τη θέλει όλος ο κόσμος και να διώχνει τα παιδιά της; Είναι ανεπίτρεπτο. Να έχει τέτοια δόξα και να είμαστε πονεμένοι και δυστυχισμένοι. Αυτό πρέπει να διορθωθεί, αυτό που ονομάζεται κρίση ―κι όχι μόνο με την στενή οικονομική έννοια αλλά και με όσα πληγώνουν τα οράματά μας. Πρέπει να φύγει. Και πάνω σε αυτό πατάει η ελπίδα μας» επισήμανε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας.
«Κι η Ελπίδα είναι μια λέξη που αρχίζει από “Έψιλον”, τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου «και μπορώ να σας βρω κι άλλες τέτοιες λέξεις, όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, που έχει μάλιστα στον τίτλο του δύο “Έψιλον”. Χαίρομαι τόσο πολύ που βλέπω τόσα νέα παιδιά με τις στολές που βρίσκονται εδώ, έτοιμοι να σώσουν όσους κινδυνεύουν, να εκφράσουν την αγάπη τους και να κάνουν την προσφορά τους».
Πρόσθεσε ότι στην Εκκλησία και τη διδασκαλία της αγάπης, υπάρχει επίσης μεγάλη ελπίδα, διότι είναι δικτυωμένη «στο χώρο και στον χρόνο» και διαθέτει έναν μηχανισμό πολλαπλής συνεισφοράς, που μπορεί να τον προσφέρει προς αξιοποίηση στην κοινωνία. «Κάθε τι που μπορεί να δημιουργήσει μια ζωογόνα εκκλησία δυστυχώς το πολεμάμε, γιατί; Ήρθε η ώρα να βγει μια εκκλησία απόλυτα συνεπής προς τη διδασκαλία της και η εκκλησία δεν είναι οι δεσποτάδες, είμαστε εμείς» είπε χαρακτηριστικά.
Στην κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace οι ομιλητές εξήραν το πρωτόγνωρο ήθος και την αυτοθυσία των άρτια εκπαιδευμένων εθελοντών του Ε.Ε.Σ., που πρωταγωνιστούν σε κάθε δύσκολη περίσταση, ενώ προσφέρουν αφειδώς τη βοήθεια και αλληλεγγύη τους στο συνάνθρωπο κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός στην ομιλία του σημείωσε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει και ορισμένες αρνητικές παρενέργειες και μια από αυτές οδηγεί στο τραγικό αποτέλεσμα να ξεχάσουμε τον άνθρωπο και την ανθρωπιά μας. «Και εδώ έρχεται ο Ε.Ε.Σ. που καλείται να παρουσιάσει τη δράση του, την ανθρωπιά του, την αλληλεγγύη, τη φιλαλληλία του, να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των ημερών, κάτι το οποίο πράττει» είπε ο κ. Αυγερινός. Υπογράμμισε ότι «ο Ε.Ε.Σ. έχει πλέον γυρίσει σελίδα, έχει αλλάξει πορεία και έχει πλήρως ενσωματωθεί στις θεμελιώδεις αρχές του Κινήματος, οι οποίες είναι διαχρονικές και θα τον ακολουθούν πάντοτε ως φάρος-οδηγός του: ουδετερότητα, ανθρωπισμός, ανεξαρτησία, αμεροληψία, εθελοντισμός, ενότητα, παγκοσμιότητα».
«Θέλουμε εθελοντές, πραγματικούς ανθρώπους που θα διαπνέονται από σεμνότητα, ταπεινότητα, από πνεύμα αλτρουιστικής προσφοράς, κοινωνικής συνοχής, κοινωνικής αλληλεγγύης, από ένα πνεύμα που θα υπάγεται στο γενικό καλό και δε θα εξυπηρετεί μεμονωμένα εγωιστικά συμφέροντα, τέτοιους εθελοντές θέλουμε» είπε ο κ. Αυγερινός και υπογράμμισε: «Είναι δύσκολο το καθήκον, όμως θα το κατορθώσουμε. Ο Ε.Ε.Σ. πρέπει να εμπνέει, να είναι πάντα συνώνυμο αλληλεγγύης και φιλαλληλίας».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Δέντσορας, ενώ Τομεάρχες και ανώτατα στελέχη του Ε.Ε.Σ. παρουσίασαν τη δράση των τριών Τομέων του (Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών) ιδιαίτερα στα νησιά και στις περιοχές που υποδέχθηκαν μεγάλο αριθμό μεταναστών. Επίσης, χαιρέτησαν ο Διοικητής του Γ’Σ.Σ., Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κ.κ. Στ. Καλαφάτης, Γ. Αρβανιτίδης και Κ. Ζουράρις.
Leave a Comment