Η όψη του δέρματος επηρεάζεται σημαντικά από τις διατροφικές μας συνήθειες και συγκεκριμένα από τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τις διάφορες τροφές.
Δείτε ποια είναι τα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε για να διατηρήσετε το δέρμα σας λαμπερό και νεανικό.
– Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α εμπλέκεται στη δόμηση των κυττάρων του δέρματος και αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη για την αντιμετώπιση της ακμής. Για να παραχθεί η βιταμίνη Α στον οργανισμό χρειάζεται να λαμβάνουμε από τις τροφές βήτα καροτένιο, το οποίο βρίσκουμε κυρίως σε προϊόντα με πορτοκαλί χρώμα, όπως το καρότο, η γλυκοπατάτα και το μάνγκο.
– Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προλαμβάνει τα σημάδια της γήρανσης και βοηθά να παραμείνει το δέρμα απαλό και σφριγηλό. Η βιταμίνη Ε «συνεργάζεται» με τη βιταμίνη Α και ενισχύει τη δράση της ενάντια στα σπυράκια. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε αρκετούς ξηρούς καρπούς, στα φρούτα και τα λαχανικά, στο ελαιόλαδο και στο ηλιέλαιο.
– Λυκοπένιο
Το λυκοπένιο χαρίζει στην τομάτα το χαρακτηριστικό έντονο χρώμα της. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο δέρμα (π.χ. λόγω ακμής ή υπεριώδους ακτινοβολίας). Εκτός από την τομάτα, το λυκοπένιο βρίσκεται στο καρπούζι, την παπάγια, το γκρέιπφρουτ και τη γλυκιά κόκκινη πιπεριά.
– Ω-3 λιπαρά
Τα καλά λιπαρά προστατεύουν το δέρμα από φλεγμονές και του χαρίζουν υγιή όψη. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στο ψάρι και τους ξηρούς καρπούς, είναι όμως διαθέσιμα και σε μορφή συμπληρώματος.
– Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο με αντιοξειδωτική δράση, το οποίο προστατεύει το δέρμα από φλεγμονές και από βλάβες που προκαλεί ο ήλιος, ενώ παράλληλα διατηρεί τα αποθέματα ελαστίνης, της πρωτεΐνης που δίνει στο δέρμα σφριγηλή όψη. Καλές πηγές σεληνίου είναι τα καρύδια Βραζιλίας, το ψάρι, το μοσχαρίσιο κρέας, τα πουλερικά και το καστανό ρύζι.
– Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος προωθεί την ανανέωση των δερματικών κυττάρων, προστατεύει τη μεμβράνη των κυττάρων και ελέγχει τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Βρίσκεται κυρίως στις φακές και τα φασόλια, στα θαλασσινά, στο μοσχαρίσιο κρέας, στα πουλερικά, στο γιαούρτι και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς.
– Βιταμίνη Β3
Η βιταμίνη Β3 δρα κατά της ακμής, καθώς καταπολεμά τις φλεγμονές και ενισχύει τις άμυνες του δέρματος. Καλές πηγές της βιταμίνης είναι τα λιπαρά ψάρια (κυρίως ο τόνος), το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα μανιτάρια, το μπρόκολο, τα φιστίκια, τα φασόλια και τα δημητριακά.
– Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, την υγεία των αρθρώσεων και την αντιμετώπιση της δερματικής φλεγμονής. Βοηθά επίσης να μειωθεί το βάθος των ουλών της ακμής, καθώς ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Τα εσπεριδοειδή παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, μπορείτε όμως να τη βρείτε και στα διάφορα είδη μούρων και στα πράσινα λαχανικά.
Πηγή: Mail Online